Bakanlar yeni kabine kurulana kadar ‘yemin’ formülüyle görev alacak

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yeni yasama dönemi, seçimlerin ardından gerçekleştirilecek yemin töreniyle başlayacak. Yeni dönemde, Cumhurbaşkanlığı kabinesinde görev alan 16 bakan da milletvekili koltuklarında yer alacak.

kabine habermeydan

14 Mayıs’ta gerçekleştirilen milletvekili seçimiyle birlikte Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde parlamento yenilendi. Meclis’in 28. yasama dönemi, yemin töreniyle başlayacak. İç tüzüğe göre, Genel Kurul, kesin seçim sonuçlarının açıklanmasını takip eden üçüncü gün toplanacak. Yeni dönemin milletvekilleri, seçim çevreleri ve isimlerine göre alfabetik sırayla kürsüye çıkarak yemin metnini okuyacaklar.

600 vekil arasında Cumhurbaşkanlığı kabinesinin 16 üyesi de bulunuyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve 15 bakan, yeni dönemde milletvekili olarak görev yapacaklar. Ancak, bu isimlerin yemin etmeleri durumunda bakanlık görevlerinin devam edip etmeyeceği konusu gündemde tartışılıyordu. AK Parti, bakanlıkların hizmetlerinde aksama yaşanmaması için bu duruma karşı bir ara formül geliştirdi. Bu nedenle, bahsi geçen 16 isim yemin törenine katılmayacaklar. Bakanlar, 28 Mayıs’ta gerçekleşecek olan ikinci tur Cumhurbaşkanı Seçimi sonuçlanıp yeni kabine kurulana kadar görevlerine devam edecekler.

Exit mobile version