Bakan Kurum’dan Hatay’da “rezerv alan” açıklaması

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, deprem bölgesindeki rezerv alanlarla ilgili hak sahiplerine kira yardımlarının artık Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından ödeneceğini açıkladı.

rezerv alan habermeydan

Bakan Kurum’dan Hatay’da “rezerv alan” açıklaması.

Yeniden göreve geldiği 2,5 aylık süreçte Hatay’ı 3’üncü kez ziyaret eden Bakan Kurum, Gülderen Mahallesi’ndeki TOKİ konutlarını incelemesinin ardından basın açıklaması yaptı. Rezerv alanlardaki hak sahiplerine kira yardımına ilişkin konuşan Bakan Kurum, “Rezerv alanlarda, konut kira yardımları Bakanlığımız tarafından vatandaşlarımız evlerine girene kadar verilecek” dedi.

Yine rezerv alanlarıyla teknik sürecin de tamamlandığına işaret eden Bakan Kurum şunları söyledi:

Rezerv alanlarla ilgili kararlarımızı verdik. Vatandaşlarımızın bizden istediği alanlarda yani şehrin merkezinde, ‘bizim alanımızı da dönüştürür müsünüz’ dedikleri yerlerde konutlarımızı yapıyoruz. İstemedikleri hiçbir alanda projemiz gerçekleşmiyor. Bu alanların hepsini ilan ettik, vatandaşımızla paylaştık. Vatandaşımızla görüşmeler çerçevesinde de artık rezerv alan konularını netleştirmiş olduk. Kasım ortasında yeni belirlediğimiz rezerv alanlarda inşa sürecini başlatacağız.

Rezerv alanlarda yapılan dönüşüm çalışmalarının devlet güvencesiyle yapıldığını vurgulayan Bakan Kurum, 6306 sayılı yasa kapsamında afet bölgesindeki konutların geçici olarak Hazine mülkiyetine alındığının altını çizdi. Bakan Kurum, şunları söyledi:

Projenin bütüncül bir çerçevede yürütülebilmesi için hemen belirlediğimiz alandaki mülkiyetleri geçici olarak Hazine mülkiyetine çekiyoruz. Rezerv alanda yaşayan vatandaşlarımıza projelerini yapıyor, daha sonrasında bu mülkiyeti kat mülkiyetine çeviriyor, orada hangi vatandaşımız yaşıyorsa tapularını yine o vatandaşlarımıza teslim ediyoruz. Dolayısıyla geçici süreliğine Hazine mülkiyetine alıyoruz ve sonrasında da vatandaşımıza konut mülkiyeti olarak teslim ediyoruz.

Bakan Kurum, deprem bölgesinde 322 bin konut ve iş yerinin inşasının sürdüğünü açıkladı. “Motivasyonumuz depremzede kardeşlerimizi yeni yuvalarına bir saat, bir dakika bile önce olsa teslim etmek” diyen Bakan Kurum, göreve geldiği günden bu yana 11 ilde 49 bin 26 yeni konutun daha inşasına başladıklarını söyledi. Bakan Kurum, “2,5 ay gibi kısa bir sürede Hatay’ın 9 ilçesinde toplam 16 bin yeni konutun daha ihalesini yaptık. Hatay’ımızda şu ana kadar 18 bin 404 yeni yuvamızı teslim ettik. Antakya, Defne, İskenderun, Altınözü, Kırıkhan, Reyhanlı ve Samandağı’mızda devam eden 140 bin yeni yuva ve iş yerimizi de 2025 yılı sonuna kadar teslim edeceğiz” diye konuştu. Bakan Kurum İskenderun Sahil Projesi’nin tamamlandığını, inşa çalışmalarının kasım ayında başlayacağını da duyurdu.

Exit mobile version