Bakan Ersoy, Hatay’da depremden etkilenen tarihi ve kültürel yapıları inceledi

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremde en çok hasar alan illerden olan Hatay'ın Antakya ilçesindeki tarihi yapıları ziyaret etti ve ardından açıklama yaptı.

bakan ersoy habermeydan

6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerde 11 ilde büyük yıkımlar gerçekleşmişti. Depremin en çok vurduğu illerden olan Hatay’da birçok tarihi yapı da hasar gördü. Bölgeye incelemeye gelen Bakan Ersoy, Sarımiye Camisi, Musevi Havrası, Habibi Neccar Camisi, Uzun Çarşı, Ulu Cami, Hatay Meclis Binası, Hatay Şehir Müzesi ve Necmi Asfuroğlu Arkeoloji Müzesi’nde ziyaret etti. Bakan Ersoy, incelemelerin ardından açıklamalarda bulundu.

Ersoy, “Depremin ilk anından itibaren bakanlığımızın, Kültür Varlıkları Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanmış Acil Afet Önlem Planı var. Bu plan kapsamında Türkiye genelindeki bütün müze ve ören yerlerimizin afete maruz kalmaları durumda uygulanacak planları hazır. Hangi müze hasar görürse, o müzeye hangi şehirden, hangi uzmanlar gelecek, nerelerde ekstra güvenlik personeli gelecek, prosedürler belli. Bu depremde bunu uygulamış olduk. 11 şehirdeki hasar olan müze ve ören yerlerine planlandığı şekilde müdahale edildi. Hatay’da 77 kişilik ekip tespitte bulunuyor. Özellikle hem bakanlığımıza hem kamuya ait hasar tespitleri tamamlandı” dedi.

Açıklamalarına devam eden Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Hasarlı olan, yıkılan yerler de var. İlk etapta Mart ayı itibariyle rölevesi elimizde olan yapılara hızlı bir şekilde başlıyoruz. Hatay ve Antakya genelinde mart ayı itibarıyla çalışmaların başladığını göreceksiniz. Şahıslara ait olan yapılar için de sahiplerine nasıl müdahale edeceğimizi anlatıp onlara da müdahil olacağız. Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Kültür Varlıkları Genel Müdürlüğü’ne ait binalar ile ilgili çok ciddi bir fon ayırdık. Zaman kaybetmeden çalışmalara başlayacağız. Özel şahıslara ait yapılarla ilgili de depremle ilgili olarak yönetmeliğimizde düzenlemeye gideceğiz. Onlara hem maddi hem teknik destek sağlayacağız. Tescilli yapıları tamamen ayağa kaldıracağız” dedi.

 

Exit mobile version