Bakan Dönmez Yaz Saatine Devam Dedi!

Enerji Bakanı Fatih Dönmez; kış aylarında çokça tepki alan yaz saati uygulamasının devam edeceğini söyledi.

sabah

Ülkemizde son birkaç yıldız yalnızca yaz saati kullanılmakta. Kış aylarında bir saat geri alınmayan saatler, özellikle de toplum nezdinde yoğun tepkilerin oluşmasına sebebiyet vermekte. Havanın karanlık olduğu saatlerde işe veya okula giden vatandaşlar, uzun bir süredir hükûmeti bu durumu değiştirmesi için baskı altına aldı. Ancak konuyla alakalı değişimin beklendiği başlıca kurumlardan biri olan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı; yaz saatinin değişmeyeceğini ve bir sonraki kışta da kullanılacağını söyledi.

Mecliste verilen soru önergesine cevap olarak konuyu detaylandıran Enerji Bakanı Fatih Dönmez; İstanbul Teknik Üniversitesi’nde (İTÜ) yapılan bir çalışmayla bu uygulamanın doğruluğunun kanıtlandığını açıkladı. Elektrik tüketiminin bu yöntemle çok daha azaldığını söyleyen Fatih Dönmez; yaz saati uygulamasının enerji tüketimi haricinde de faydaları olduğunu dile getirdi. Psikolojik ve sosyolojik açıdan da yaz saatinde kalmaları gerektiğine değinen Dönmez; yakın dönemde bu konuda değişiklik yapılmayacağını net bir biçimde aktardı.

Bakan Dönmez: Yaz Saati Uygulamasıyla Daha Çok Gün Işığı Alıyoruz!

Fatih Dönmez’in açıklamalarında; ülkemizin batı kesiminde nüfus, kentleşme, sanayi ve enerji yoğunluğunun birikmesi de yaz saatinin nedenleri arasında gösterildi. GMT+3 saat diliminde kalınması sayesinde önemli ölçüde tasarruf elde edildiğini vurgulayan Fatih Dönmez; bu uygulamayla birlikte Türkiye’nin genel itibarıyla güneşte faydalanmasının arttırıldığını söyledi. Enerji verimliliğine katkıda bulunan bu uygulamadan vazgeçilmeyeceğini belirten Enerji Bakanı; bir sonraki kışta yaz saatinin olumlu etkilerinin daha çok hissedileceğini dile getirdi.

Soru önergesine verdiği cevapta saat uygulamasını savunan Bakan Dönmez; vatandaşların kaygı, stres ve depresyon gibi rahatsızlıkları yaşamaması için de yaz saatinde kalınması gerektiğinin altını çizdi. İTÜ’de yapılan araştırmalar sonucunda sabit saat uygulamasına geçildiğini aktaran Fatih Dönmez; ilerleyen dönemde AB ülkelerinin de bu uygulamaya geçeceğini iddia etti. AB Komisyonu’nun üye ülkelere tavsiye karar olarak tek saat uygulamasını sunduğunu söyleyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı; bu uygulamayı önceden başlatmalarının ülke için büyük bir şans olduğunu belirtti.

Vatandaşlar Yaz Saati Uygulamasına Tepkili!

1940 yılından 2016 yılına dek uygulanan yaz ve kış saati uygulaması; 2016 yılında tek saatte sabitleme yoluyla kaldırılmıştı. Dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın sunduğu tasarıyla yürürlüğe giren bu karar; uygulandığı ilk dönemden itibaren vatandaş nezdinde kabul görmemekte. TBMM’ye verilen soru önergesiyle tepkileri yanıtlayan Fatih Dönmez; vatandaşların bu duruma alışması gerektiğini savunmuştu. Ancak yazın son günlerine gelinen bu dönemde, kamuoyunda yaz saati uygulamasının yoğun bir şekilde tepki gösterdiği görüldü.

Geçtiğimiz yıllarda yapılan araştırmalarda, özellikle ülkenin batısında yaşayan vatandaşların yaz saati uygulamasından memnun olmadığı tespit edilmişti. Öğrenciler ve erken saatlerde işe giden insanların tepki gösterdiği bu uygulama, günün saat 08.00’a dek doğmamasına yol açmakta. Öte yandan hem enerji tasarrufu hem de psikolojik olarak bu durumdan etkilenen vatandaşların çok fazla olduğu da; kamuoyunda yapılan araştırmalarda tespit edilmişti. Bakanlık düzeyinde bu bilginin aksi yönünde araştırmaların olduğunun belirtilmesi; önümüzdeki kış ayının dikkatle incelenmesini gerektirebilir.

Exit mobile version