Avrupa Konseyi’nden Türkiye’ye çağrı…
Avrupa Konseyi, Türkiye’deki tutuklu belediye başkanlarının serbest bırakılmasını talep etti. 19 Mart’ta İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve diğer 106 kişi gözaltına alınmış, 23 Mart’ta ise İmamoğlu ‘terör’den serbest bırakılıp ‘yolsuzluk’tan tutuklanmıştı. İmamoğlu’nun yanı sıra, Beylikdüzü Belediye Başkanı Murat Çalık ve Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan gibi 51 belediye başkanı hakkında tutuklama kararı verilmişti.
Avrupa Konseyi, konuya ilişkin olarak yayımladığı bildiride, İmamoğlu başta olmak üzere tutuklu belediye başkanlarının tutukluluğuna itiraz etti. 2019’dan bu yana İmamoğlu’na yönelik bir “yargı tacizi kampanyası” yürütüldüğü belirtilen bildiride, bu sürecin, İmamoğlu’nun seçime katılma hakkını kısıtlamak amacıyla yapıldığı vurgulandı. Ayrıca, İmamoğlu’nun tutuklanmasıyla, Avrupa’nın en büyük belediyesinin seçimle gelmeyen bir yönetici tarafından yönetilme riskinin doğduğu ifade edildi.
Avrupa Konseyi, Türkiye’ye çağrıda bulunarak, yerel ve bölgesel yönetimlerin demokratik işleyişine saygı gösterilmesi gerektiğini, muhalefet partilerinden seçilmiş temsilcilerin yargılanması ve tutuklanmasına son verilmesi gerektiğini belirtti. Konsey, ayrıca İmamoğlu’nun da aralarında olduğu tutuklu belediye başkanlarıyla yüz yüze görüşmek üzere Türkiye’ye bir ziyaret düzenleyeceğini açıkladı.