Arama motoru Google Ekrem İmamoğlu’nu ‘eski başkan’ yaptı

Dün gece arama motoru Google, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu 'eski İBB Başkanı' olarak tanımladı. Google'da 'Ekrem İmamoğlu' araması yapanlar, 'Eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı' unvanıyla karşılaştı.

ekrem imamoglu google habermeydan

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında verilen hapis cezası ve siyasi yasağı gündemde iken dün gece yeni bir gelişme daha yaşandı. Dünyanın en çok kullanılan arama motoru Google’da “Ekrem İmamoğlu” araması yapanlar, “Eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı” unvanıyla karşılaştı.

Ekrem İmamoğlu konuya kayıtsız kalmadı. Yerel mahkemenin kararının nihai olmadığı ve İstinaf ile Yargıtay sürecinin devam ettiği halde kendisi için ‘Eski Belediye Başkanı’ tanımını yapan Google’a sosyal medya hesabından tepki gösterdi. Paylaşım yapan İBB Başkanı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2019 yılında gerçekleştirilen BM zirvesinde moderatörle arasında geçen diyaloğa gönderme yaptı. Google Türkiye’yi etiketleyen İmamoğlu, “I speech kürsü” ifadelerini kullandı.

Google’daki İmamoğlu değişikliğinin nedeni;

Google, bilgileri Wikipedia adlı siteden elde ediyor. Bu sitedeki bilgileri ise akredite editörler oluşturuyor. Wikipedia’daki bilgilerde yapılan değişiklik de Google, bilgileri buradan sağladığı için ilgili aramalara yansıyor. İmamoğlu’nun aramalarda “Eski İstanbul Belediye Başkanı” olarak çıkmasının sebebinin Wikipedia’da yapılan değişiklik sonucu meydana geldiği düşünülüyor.

Olaydan sonra Wikipedia’da İmamoğlu için kullanılan “eski” ifadesi kaldırıldı.

Google’da yer alan ifadeye siyasetçiler sosyal medya üzerinden tepki gösterdi

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu:

“Google Türkiye bozuk yargı düzeni senin arama motoru ayarlarını da bozmuş anlaşılan… Bu kararı 16 milyon İstanbullu verir ve hatta iki kez verdi.”

CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat:

“Yeni bilgisayar oyunu… 2053 vizyonu nu sanırım!! @Google ile eğleniyorlar…”

İmamoğlu’nun basın danışmanı Murat Ongun, Twitter hesabından konuyla ilgili açıklama yaptı. Ongun, paylaşımında “Zorunlu Açıklama: Google Türkiye’nin tarafımıza verdiği bilgi budur. Lütfen, bir/birkaç kişinin Wikipedia üzerinden yaptığı kurnazlığı ciddiye almayalım. Duyarlı yüz binlerce vatandaşımıza ilgileri için teşekkür ederiz” ifadelerini kullandı. Google, ilerleyen saatlerde ‘Eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı’ ifadesini, ‘Ekrem İmamoğlu’ arama sonucu sayfasından kaldırdı.

 

 

Exit mobile version