Anayasa Mahkemesi, Can Atalay hakkında ‘hak ihlali’ kararı verdi

Anayasa Mahkemesi, Can Atalay'ın seçilme hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiği yönünde bir karara vardı.

can atalay habermeydan

Anayasa Mahkemesi, Can Atalay hakkında ‘hak ihlali’ kararı verdi.

Anayasa Mahkemesi (AYM), Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay’ın milletvekili seçildikten ve mazbatasını aldıktan sonra hâlâ cezaevinde tutulmasına ilişkin bireysel başvurusu hakkında bir karar verdi. Yüksek Mahkeme, Can Atalay’ın dosyasında seçilme hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine hükmetti. Karara göre, AYM’nin 9 üyesi hak ihlali olduğuna dair oy kullanırken, 5 üye ise ret oyu verdi. AYM’nin kararı, ihlalin sonuçlarının giderilmesi için yerel mahkemeye gönderilecek.

Bu kararın ardından, Can Atalay’ın avukatlarının yakın gelecekte tahliye başvurusu yapması bekleniyor.

Kararın ardından Atalay’ın ailesinden ilk açıklama geldi. Atalay’ın annesi Şükran Atalay, Halk TV’ye bağlanarak “Hala hakimler var. Kimse umudunu kaybetmesin, iyi insanlar var” ifadelerini kullandı.

Karar sonrası Atalay’ın partisi TİP’in sosyal medya hesabından da “Halk kazandı! AYM, Hatay Milletvekilimiz Can Atalay’ın tutukluluğunun hak ihlali olduğuna karar verdi” denildi ve “Şimdi arkadaşımız, halkın vekili Can Atalay derhal serbest bırakılmalı!” çağrısı yapıldı.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, partisinin grup toplantısında kararla ilgili olarak gazetecilerin sorusu üzerine yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Henüz gerekçeli karar açıklanmadı. Kararı gördükten sonra bir açıklama yapmak gerekir. AYM’nin hak ihlali kararı varsa, o karar doğrultusunda elbette ki işlem yapılır.”

İstanbul Barosu Başkanı Filiz Saraç gündemdeki karar sonrası şu açıklamayı yaptı:

“Anayasa Mahkemesi (AYM), milletvekili seçilmesine ve mazbatasını almasına karşın cezaevinde tutulan TİP Hatay Milletvekili Av. Can Atalay’ın seçilme hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı yönlerinden ‘hak ihlali’ olduğuna karar verdi.

Baromuz üyesi Av. Ş. Can Atalay’ın seçilmiş bir milletvekili olarak yasama faaliyetlerine derhal katılmasının önündeki engellerin kaldırılmasının, T.C. Anayasası ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile koruma altında olan seçme ve seçilme hakkı gereği olduğunu Baromuzun açıklamalarında dile getirdik.

Anayasamızın “Yasama Dokunulmazlığı” başlıklı 83. maddesi 2. fıkrasına göre, “Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclisin kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz.”

Yargıtay, Anayasa Mahkemesi, AİHM içtihatları doğrultusunda meslektaşımızın seçmenlerin iradesi doğrultusunda yasama görevini yerine getirmesi demokratik hukuk devletinin gereğidir.”

 

Exit mobile version