Alkollü yakalanan sürücüler için örnek teşkil eden karar

Manisa'da otomobil kullanırken 0.75 promil alkollü yakalanan tır şoförünün dört farklı sınıftaki ehliyetine de el kondu. Ancak mahkeme, sadece B sınıfı ehliyete el konulabileceğine hükmetti.

alkollu surucu habermeydan

Alkollü yakalanan sürücüler için örnek teşkil eden karar…

Manisa Gördes’te 22 Mayıs’ta otomobiliyle seyahat eden tır şoförü A.B., 0.50-0.75 promil alkollü olduğu tespit edilerek durduruldu. A.B.’ye 6 bin 439 lira para cezası kesildi ve ehliyetine 6 aylığına el konuldu. Ancak A.B., sadece B sınıfı ehliyetine el konulması gerektiğini, motosiklet (M), kamyon ve çekici (C1) ile otobüs ve minibüs (D) sınıfı ehliyetlerine de el konulmasına dair karara itiraz ederek dava açtı.

Mahkeme, A.B.’nin sadece otomobil ehliyetine el konulması gerektiğine ve diğer sınıflardaki ehliyetlerin iade edilmesi gerektiğine hükmetti. A.B.’nin avukatı Alperen Ekici, “Ehliyetindeki diğer sınıflara da el konulması orantısız bir yaptırım olurdu. Mahkeme, ‘B sınıfı ehliyetine el koy, ancak diğer sınıf ehliyetlerini geri ver’ diyerek emsal niteliğinde bir karar verdi” dedi.

A.B.’nin Avukatı Alperen Ekici, DHA’ya yaptığı açıklamada tüm sınıf ehliyetlerine el konulmasının orantısız bir karar olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Müvekkilime para cezası uygulanıp ehliyetine 6 aylığına el konuldu. Ancak müvekkilim tır şoförü. Geçimini işinden sağlıyor. Alkollü kullandığı araç otomobil. İhlali nedeniyle tır ehliyeti veya otobüs, minibüs gibi farklı araçları kullanma yetkisinin de engellenmesini hukuka aykırı gördük. Konuyu yargıya taşıdık. Mevzuatta ‘Ehliyetine el konulur’ deniyor. Ancak uygulayıcı ya da yargının bunu, geniş yorumlamaması gerekiyor. Burada ehliyetindeki diğer sınıflara da el konulması orantısız bir yaptırım oluyor. Mahkeme, Türkiye’deki on binlerce vatandaşımızı yakından ilgilendirecek emsal karara imza attı. Mahkeme dedi ki ‘B sınıfı ehliyetine el koy ancak diğer sınıf ehliyetlerini kişiye iade et.’ Bu gerçekten önemli. Benzer durumla karşılaşan vatandaşlarımızın konuyu yasal süresi içinde yargıya taşısın. Bu şekilde mağduriyetten kurtulabilirler.”

Exit mobile version