Akın Gürlek, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı olarak görevlendirildi

Muhaliflerin yargılandığı davalarda tartışmalı bir hâkim olarak bilinen Adalet Bakan Yardımcısı Akın Gürlek, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı olarak görevlendirildi.

akin gurlek habermeydan

Akın Gürlek, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı olarak görevlendirildi.

Adalet Bakan Yardımcısı Akın Gürlek, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na atandı. Mevcut İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Şaban Yılmaz ise Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Başkan Vekilliği görevine getirildi.

Gürlek, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş gibi isimlere hapis cezası veren hâkim olarak tanınıyor. Önce İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi’nde, ardından 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başkanlık yapan Gürlek, muhaliflerin yargılandığı davalarda tartışmalı bir figür olmuştur. Kaftancıoğlu, Twitter paylaşımları gerekçe gösterilerek beş ayrı suçtan yargılanmış ve 9 yıl 8 ay 20 gün hapis cezasına çarptırılmıştır.

Gürlek, Demirtaş’a da “terör örgütü propagandası” suçundan 4 yıl 8 ay hapis cezası vermiştir.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Enis Berberoğlu hakkında verdiği hak ihlali kararını uygulamayan Gürlek’i “Yeni Zekeriya Öz” olarak nitelendirmiştir. Gürlek, bu ifadeleri nedeniyle Kılıçdaroğlu’na 75 bin TL’lik tazminat davası açmış, ancak davayı kaybetmiştir. AYM, Berberoğlu’nun seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine oybirliğiyle karar vermiştir.

Exit mobile version