AK Parti Sözcüsü Çelik’ten Nato ve İsveç açıklaması

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Ömer Çelik, İsveç'in NATO üyeliğine ilişkin ve Türkiye'nin AB'ye tam üyeliği konuları hakkında konuştu.

ak parti sozcusu celik ten nato ve isvec aciklamasi habermeydan

AK Parti Sözcüsü Çelik’ten Nato ve İsveç açıklaması.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Ömer Çelik, İsveç’in NATO üyeliğine ilişkin ve Türkiye’nin AB’ye tam üyeliği konuları hakkında konuştu.

Çelik’in açıklamalarından satır başları şu şekilde:

“AB meselesinin ilerlemesi için ne lazım? Gümrük Birliği, vize serbestisinin dışında fasılların açılması lazım. Faslın açılması bir ülkenin üyeliğinin başlaması değil. Sen fasıl dahi açmaz isen ‘Ben bu konuyu konuşmak istemiyorum’ demektir. Demek ki, ilişkileri indirgediğin noktada tutmak istiyorsun. Merkel döneminden sonra Türkiye liderler zirvesine çağrılmamaya başladı. Bugün AB’nin Cumhurbaşkanımızın katılacağı zirveye ekmek ve su kadar ihtiyacı vardır.”

“TÜRKİYE’NİN İRADESİNDE BİR DEĞİŞİKLİK YOK”

“Türkiye’nin iradesinde bir değişiklik yok. Bu ivme AB’nin bu konudaki kararsızlığıyla ilgili düşen ya da çıkan ivme. 15 Temmuz darbe gecesi AB Bakanıydım. Slovakya’nın dışişleri bakanını aradım. AB liderleri bir zirvedeler. Biz bu bilgilendirmeleri yaptık onlara. İlk açıklama dramatik ve üzücüydü. O zamanki yüksek temsilcisi ‘Taraflara itidal tavsiye ediyoruz’ dedi. AB darbe girişiminden 1 ya da 2 ay sonra darbeyi tartışılacağı zirveyi yapacak. Hükümetimiz adına ben gitmiştim. Baktım ki benimle konuşmak istiyorlar. Şöyle bir yaklaşım var, beni yumuşatmaya çalışıyorlar, içeride ters konuşmayayım diye. Dedim ki ‘Bizi öldürmeye çalışan katille bizi aynı kefeye koyuyorsunuz, darbe yapmaya çalışan terörist grupla bizi aynı tefeye koymaya çalışıyorsunuz’. Sonra bize ‘yanlış yaptık, geç kaldık’ gibi konuştular. Türkiye’yi eleştiriyorlardı. Darbe girişimi sonrası yargı kararlarını eleştiriyorlardı. Yargı kararlarını beğenmiyorsanız, iyi niyetiniz varsa, Türkiye’de yargı alanında yaptığınız işbirliğini geliştirmeniz lazım. İlk kestikleri fon yargı alanındaki işbirliği fonu oldu. Bir demokrasi zora düştüğü zaman, diğer demokrasilerden ‘demokrasimi korumak için tedbir alıyorum, diğer demokrasiler bana yardım etmesi gerekir’ dediğiniz zaman ortada yoklar. Türkiye DEAŞ’ın saldırısına uğradığınızda Avrupa’daki binalara Türk bayrağı yansıtıyorsunuz ama PKK saldırısına uğrayınca yansıtmıyorsunuz. Bunun anlamı ne demek? PKK’yı terör örgütü görmemek demek.”

“TÜRKİYE İSVEÇ’İN NATO ÜYELİĞİNİN ÖNÜNÜ AÇMAYA ‘EVET’ DEDİ”

“Türkiye, İsveç’in NATO üyeliğine evet demedi, NATO üyeliğinin önünü açmaya evet dedi. Cumhurbaşkanımız eski üçlü muhtıranın 4. maddesine atıf yapan bir metin çıktı. Türkiye’ye dönük olarak savunma sanayi yaptırımları tamamen kalkacak. Bu zirvede ilk defa NATO Genel Sekreteri, terörle mücadelede özel koordinatör atayacak. Türkiye diyor ki, ‘bana karşı taahhütlerin içerisine girdin, ben de bu iyi niyete karşı önünü açıyorum, ama bu süreç sonuçlanmış değil’. Yüce Meclis imza attığı metindeki terörle mücadele ile ilgili olarak, AB süreciyle ilgili olarak İsveç mükellefiyetini yerine getirmiş mi getirmemiş mi? Meclis bunu takdir edecek. Bu zirvede terörle mücadele konusunda yüksek bir taahhüt çıktı. Türkiye’nin AB süreciyle ilgili çok güçlü bir taahhüt ortaya çıktı. Güvenlik ihtiyaçların karşılanması konusunda açık ya da gizli ambargosunun kaldırılması şeklinde taahhüt ortaya çıktı.”

“CUMHURBAŞKANIMIZ ‘BİZİM AÇIMIZDAN TATMİNKÂRDIR’ DERSE ‘EVET’ DERİZ”

“Cumhurbaşkanımızın terörle mücadeledeki tavrı çok net. Bu süreç içerisinde, Meclis’e gelinceye kadar süreç içerisinde tüm parti grubumuzla birlikte şuna bakacağız. Devletin ilgili birimleri ‘Evet İsveç mükellefiyeti yerine getirmiştir’ diye bir arzda bulunup, sayın Cumhurbaşkanımız ‘Bizim açımızdan tatminkârdır’ derse biz ‘evet’ deriz. Bu sayın Cumhurbaşkanımızın ortayla koyduğu irade ile tescillenecek. Kendi devletimizin kurumları ve Cumhurbaşkanımızın tutumu bizim açımızdan belirleyici olacak. Bizim bunun önünü açmamız onay verilmesi anlamında otomatik bir irade anlamına gelmiyor. Bunu demek istiyor sayın Cumhurbaşkanımız.”

“BİDEN’İN VERDİĞİ MESAJ GÜÇLÜ”

“Biden’in verdiği mesaj güçlü. Ama biliyorsunuz ona kongre karar veriyor. Biden ‘Ben kişisel olarak böyle düşünüyorum, bunun kongreden geçmesi için elimden gelen çabayı sarfedeceğim’ dedi. Cumhurbaşkanımızın terörle mücadeledeki tavrı çok net. Bu süreç içerisinde, Meclis’e gelinceye kadar süreç içerisinde tüm parti grubumuzla birlikte şuna bakacağız. Devletin ilgili birimleri ‘Evet İsveç mükellefiyeti yerine getirmiştir’ diye bir arzda bulunup, sayın Cumhurbaşkanımız ‘Bizim açımızdan tatminkârdır’ derse biz ‘evet’ deriz. Bu sayın Cumhurbaşkanımızın ortayla koyduğu irade ile tescillenecek. Kendi devletimizin kurumları ve Cumhurbaşkanımızın tutumu bizim açımızdan belirleyici olacak. Bizim bunun önünü açmamız onay verilmesi anlamında otomatik bir irade anlamına gelmiyor. Bunu demek istiyor sayın Cumhurbaşkanımız. Mesela Finlandiya’nın attığı adımlar tatminkâr bulundu ve onay verildi. Biz NATO’nun genişlemesinden yanayız. Genişlemesine karşı çıkılırsa NATO bir ideolojik örgüte dönüşür. Nihayetinde her birimiz tek tek İsveç’in attığı adımların yargısal, istihbarı, askeri atacağı adımlarını değerlendirecek mekanizmaya sahip değildir. Cumhur İttifakı açısından bilgi ve değerlendirme süreci hükümetimizin ve onun başı olarak sayın Cumhurbaşkanımızın değerlendireceği çerçevesinde şekillenecektir. Muhalefetin ne yapacağını çok kestiremiyorum doğrusu. Suriye tezkeresine bile ‘evet’ diyen oldu, ‘hayır’ diyen oldu. CHP adına Kemal Kılıçdaroğlu’nun dış politikadan sorumlu eski genel başkan yardımcısı bir yazı yazdı. ‘Türkiye çok büyük yanlış yapıyor’ dedi. İsveç’le olan ikili ilişkileri ile NATO ile ilişkileri birbirine karıştırılıyormuş Türkiye. Biz neye bakacağız? İsveç’in girip girmemesine baktığımızda İsveç’in Türkiye’ye dönük tutumuna bakacağız. NATO açısından baktığımızda ne diyeceğiz? “İsveç’in 37 bin çok büyük bir askeri gücü var” mı diyeceğiz? İsveç’in en büyük avantajı NATO’nun oraya yerleşmesiyle birlikte Baltık ülkelerinin savunmasını daha da kolaylaştıracağı yönünde savunma yapılıyor. Tabii ki Türkiye Cumhuriyeti’nin hak ve menfaatleri açısından bakarız biz meseleye.”

TÜRKİYE’YE F-16 SATIŞI

“Biden’in verdiği mesaj güçlü. Ama biliyorsunuz ona kongre karar veriyor. Biden ‘Ben kişisel olarak böyle düşünüyorum, bunun kongreden geçmesi için elimden gelen çabayı sarf edeceğim dedi.”

 

Exit mobile version