Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD), İçişleri Bakanlığı’nın uygulama kararı aldığı deprem tatbikatını organize eden kuruluşların başında geliyor. 12 Kasım saat 18.57’de tüm Türkiye’de uygulanması kararlaştırılan deprem tatbikatı; Düzce Depremi’nin olduğu gün ve saate ithafen programlandı. Birkaç gün önce İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından ilk defa kamuoyuna bildirilen bu operasyon, hafta başı itibarıyla AFAD tarafından da detaylandırılmaya başlandı.
Düzce Depremi’nin 23. yılının anılacağı gün ve saatte yapılacak tatbikatta; AFAD’ın depremzedelere ilk anda yapması gereken hareket olarak tavsiye ettiği “Çök-Kapan-Tutun” hareketinin provası yapılacağı açıklandı. AFAD Başkanlığı’nda İçişleri Bakanlığı yetkililerinin de katılımıyla 18.00’de düzenlenecek toplantıyla başlayacak olan resmi süreç ise; 81 ilden canlı bağlantı ve pilot bölge olarak belirlenen canlı görüntü aktarımıyla devam ettirilecek. Ayrıca AFAD Başkanlığı’nda medya mensuplarının ve deprem eğitmenlerinin de yer alması kararlaştırıldı. Jeoloji uzmanlarının da hazır bulunacağı toplantıda, tatbikat sürecinin pilot noktaları yakından takip edilecek.
Medya Platform Alanı kurulacak merkezlerde davetli basın mensuplarına yer verilirken, dışarıdan katılım göstermek isteyen basın görevlilerinin de yayın yapma hakları tesis edildi. Düzce, İstanbul ve İzmir’deki merkezlerde konumlanacak medya mensupları; deprem tatbikatının ana üç noktasında görev alma imkanına erişecek. Bursa ve İstanbul’daki afet merkezlerinin, basın mensupları için gün boyu açık tutulacağı belirtildi. Aynı tatbikat içerisinde görev alması beklenen Mobil Deprem Simülasyonu Araçları’nın da Ankara ve Düzce’de bulunacağı açıklandı.
Cep Telefonları, Cami Vaazları ve Merkezi Ezan Sistemi Uyarısı Yapılacak!
12 Kasım’daki deprem tatbikatının kamuoyuna bildirilme süreci de hızlandırıldı. Bakan Soylu’nun açıkladığı tatbikat tarihi haricinde net bir bilgisi bulunmayan vatandaşlar; tatbikat günü olan Cumartesi’ye kadar birçok iletişim aracı eşliğinde bilgilendirilecek. İlk olarak TRT ve alt yapısı uygun olan TV kanallarında bannerlar yayınlanması kararı alındı. Bu karara göre AFAD’ın yapacağı deprem tatbikatı, 12 Kasım 18.57’ye kadar günde birçok kez duyurulmuş olacak. TRT’nin Kocaeli, Bolu, Afyon ve Düzce radyolarında da; yayına kesintiler yapılarak deprem tatbikatını bilgilendiren bant kayıtları yayımlanacak.
Belediyelerin anons sistemlerini de tatbikat sürecine dahil eden AFAD, buralardan tatbikat tarihi ve saatinde uyulması gereken kuralları aktaracak. Belediye sistemlerinin haricinde, camilerde bulunan merkezi ezan sistemlerinden de aynı kaydın yayınlanması kararlaştırıldı. Bununla birlikte Diyanet İşleri Başkanlığı’na da konuya dair bilgilendirme yazısı gönderildi. 11 Kasım 2022 tarihinde kılınacak Cuma namazının hutbesinde ve vaazında konu hakkında vatandaşların bilgilendirilmesini isteyen İçişleri Bakanlığı; cami imamlarının bu talebe eksiksiz bir şekilde uyması gerekliliğini belirtti.
Tatbikatın başlayacağı saatlerde tüm ülkedeki açık cep telefonlarına bildirim gönderilme uygulaması da alınan kararlar arasında. Turkcell, Vodafone ve Türk Telekom’a kayıtlı tüm kullanıcılar; öncelikli olarak SMS ve CMAS mesajlaşma sistemlerinden bilgilendirilecek. Tatbikat esnasında ise depreme ilişkin yoğun sesli bir bildirim gönderimi sağlanacak.
Kamu kurum ve kuruluşlarında, özel iş yerlerinde, okul yurtlarında, ticaret ve sanayi odalarında deprem tatbikatına katılım için teşvik bildirimleri göndermesi beklenen İçişleri Bakanlığı; üretimin aksamayacağı bir oranda katılımı tüm kuruluşlardan beklemekte. MEB’e bağlı çalışan öğretmenlerde ise, öğrencilerini evlerinde tatbikata katılmaya teşvik edecek yöntemlerin uygulanması teşvik edilecek.
“Çök-Kapan-Tutun” hareketiyle hayat kurtarmanın ilk adımını atan depremzedelerin, erken tedbirlerle bu süreçten kurtulabilir. Bakanlık ve AFAD’ın bu girişimleri ise, vatandaşların tatbikat süreci sayesinde olabilecek tüm felaketlerden korunabilme güdüsünü edinmesi amaçlanıyor.