Adalet Bakanı Tunç’tan Narin Güran soruşturmasıyla ilgili son dakika açıklaması

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Narin Güran soruşturmasıyla ilgili son gelişmeleri aktardı. Bakan Tunç, ceza infaz sistemiyle ilgili yapılacak düzenlemeler hakkında da bilgi verdi.

bakan tunc narin guran habermeydan

Adalet Bakanı Tunç’tan Narin Güran soruşturmasıyla ilgili son dakika açıklaması…

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Ceza İnfaz Yasası’nın caydırıcı olması gerektiğini söyleyen Bakan Tunç, ‘9. Yargı Paketi ile yargıyı hızlandıracak adımlar olacak’ dedi.

Bakan Tunç, “9. yargı paketi TBMM’den geçti. Genel kurul aşamasında. Orada görüşülmeye başlanacak. Grup başkanımız da açıklamada bulundu. Yargıyı hızlandırmaya yönelik, suç ile mücadele ile ilgili hususlar var. 10. yargı paketi taslak tasarısını görüştük. Meclis grubunuzda vekiller bunu değerlendiriyor. Başkanlığa sunulacaktır.” ifadelerini kullandı.

Bakan Tunç açıklamalarını şöyle sürdürdü:

Ceza infaz sistemimizin caydırıcı olması gerekiyor. 9. Yargı Paketi Genel Kurul’da görüşülecek. Gerekli yere neşter vuracağız. Cezasızlık algısını ortadan kaldırmaya yönelik çalışmamız olacak. Özellikle 2 yılın altındaki suçlar bakımından bu suçların yatarının olmaması kamuoyunda rahatsızlığa neden oluyor. 2 yılın altında ceza alanlar da cezaevine girecek.

Son günlerde kamuoyu gündeminde olan tartışmalarla ilgili kapsamlı hazırlığımız var. Bu konuda gerekli bilgilendirme için davet edildim. 1. yıldan bu yana çalışma yaptık. Tüm uygulayıcıların, baroların, hukuk fakültelerinin görüşlerini aldık. Hala devam eden görüşmeler var. Şu ana kadar 45 bin görüş var. Bunları uzun toplantılarda değerlendirdik. Sayın cumhurbaşkanımız kamuoyu ile paylaşınca ana hatları göreceğiz. Bu suçların yatarının olmaması kamuoyunda rahatsızlığa neden oluyor.

Koşullu salıverme süreleriyle ilgili iyi hal uygulamalarıyla ilgili eleştiriler var. İyi hal uygulaması ile ilgili geçen yasama döneminde bir değişiklik yaptık. Özellikle duruşmadaki kılık kıyafetiyle indirim alması hep eleştiriliyordu. Burada salt indirim almak için duruşmadaki hal ve tavırlarının indirime esas olamayacağına yönelik düzenleme yaptık. İyi hal ile ilgili durumu değerlendiriyoruz kasten öldürme ve yaralama gibi suçlar bakımından alternatif düzenlemeleri gerçekleştiriyoruz. Adaletin tecellisinin vakit kaybetmeden gerçekleşmesi lazım.

Meclis’imizin gündemimizde. Genel Kurul aşamasında. Biz taslak çalışmalarında kendilerine katkılar sunduk. Pakette yargıyı hızlandırmaya yönelik gecikmeyi önleyecek suç ve suçluyla mücadele konusunda bazı hususlar var. 10. Yargı Paketi ile ilgili yargı teklifi yakında komisyona sunulacaktır.

Narin Güran soruşturmasıyla ilgili de konuşan Bakan Tunç, “Soruşturma titiz bir şekilde devam ediyor. 21 Ağustos’ta Narin kızımız kaybolmuştu, arama çalışmaları ve adli soruşturma başladı. Şu anda tutuklular ve adli kontrollü şüpheliler var. 250 kişinin ifadesi alındı. Tespit edilen görüntülerin TÜBİTAK’ta değerlendirmesi oldu. Daraltılmış baz çalışması ile çok önemli deliller elde edildi. Teknik çalışmaların son aşamasına gelinmiş durumda ve iddianame hazırlığı süreci de başlamış durumda. Daraltılmış baz çalışması incelemesinde kimin hangi dakikada nerede olduğu tek tek belirlenmiş durumda. Teknolojinin son imkanları kullanılarak incelemeler yapılıyor. İddianame ile Narin evladımızın katillerinin kim olduğunu tahmin edecek.” dedi.

Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş açıklamalarıyla ilgili soruya yanıt veren Bakan Tunç, “Meclis başkanımız bir açıklama yaptı. Anayasa ilk 4 maddesi ile ilgili bir tartışmamız olamaz. Sayın başkan da bunu ifade etti. Kastının bu olmadığını söyledi. İlk 4 madde tartışılmadan usulde anlaşılarak yeni anayasa çabası var. bu çabayı baltalamak isteyenler meclis başkanımızın bahsetmediği şeyleri başka yerlere çekiyor. İlk 4 madde ile ilgili tartışma söz konusu olamaz.” şeklinde konuştu.

Exit mobile version