ABD’deki Halkbank davasında kritik gün

2016 senesinde New York Federal Mahkemesi'nde başlayan Rıza Sarraf davasına 2019 senesinde sanık olarak dahil olan Halkbank için bugün ABD'de temyiz duruşması gerçekleşecek.

halkbank habermeydan

2016 senesinde New York Federal Mahkemesi’nde başlayan Rıza Sarraf davasına 2019 senesinde sanık olarak dahil olan Halkbank için bugün ABD’de temyiz duruşması görülecek.

Halkbank, Türkiye’ye ait kamu kuruluşu olduğu için Egemen Yabancı Devlet Dokunulmazlığı Yasası’na göre ABD‘de bir ceza mahkemesinde yargılanamayacağı iddiasıyla yüksek mahkemeye başvurmuştu.

Yüksek mahkeme de Halkbank’ın başvurusunu değerlendirmeye alarak bir oturumla avukatları dinlemeyi kabul etmişti. Washington’daki yüksek mahkeme Halkbank’ı haklı bulursa dava düşecek fakat tersi durumda New York’ta duruşmalar başlayacak.

Halkbank’ın savunma avukatları ve savcılık, en çok 30 dakikada iddia ve savunmalarını sunmalarının ardından, mahkeme heyetinin sorularını da cevaplayacak. Kararın ne zaman açıklanacağı konusunda ise yetki tümüyle yüksek mahkemeye ait.

Bazı hukukçular gerekçeli kararın birkaç ay içinde açıklanabileceğini ifade etse de bazı hukukçulara göre açıklama 2023 senesi sonuna sarkabilir.

Uzmanlar Halkbank’ın Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yolunun açılmasındaki en önemli sebebin şu ana kadar yasayla alakalı farklı temyiz mahkemelerinde alınan farklı kararlar için bir emsal oluşmasını sağlamak olduğunu da ifade ediyor.

Exit mobile version