21. İstanbul Onur Yürüyüşü’nde Nişantaşı’nda gökkuşağı bayrağı dalgalandı

Bu yıl 21. İstanbul Onur Haftası Yürüyüşü'nün bir parçası olarak, LGBTİ+ aktivistleri, feministler ve insan hakları aktivistleri Nişantaşı'nda buluştu.

istanbulonuryuruyusu habermeydan

21. İstanbul Onur Yürüyüşü’nde Nişantaşı’nda gökkuşağı bayrağı dalgalandı.

İstanbul Onur Yürüyüşü için resmi bir yasak olmamasına rağmen, Taksim ve Cihangir’deki tüm ara sokaklar polis barikatları ve bariyerlerle kapatıldı.
Nişantaşı’nda toplanan LGBTİ+ aktivistleri, feministler ve insan hakları aktivistleri bu yıl “Dönüyoruz” temasıyla sokaklara çıktı. Lubunyalar, caddeleri direniş alanına dönüştürdü.

Tüm yasaklara rağmen, Nişantaşı Mıstık Parkı’nda bir araya gelen LGBTİ+’lar, parkın karşısındaki otoparktan dev bir gökkuşağı bayrağı sallandırdı.

Burada okunan basın açıklaması şu şekilde:

“Bu yıl ‘Dönüyoruz’ temasıyla bizleri uzaklaştırmaya çalıştığınız alanlarımızdayız. Çay içme etkinliklerimizi dahi yasaklayanların unuttuğu bir şey var ki; hep buradaydık, bir sabah Haliç köprüsünde, bir gece Boğaz köprüsünde, ansızın Harbiye’de.

Devlet ve devletin kolluk kuvvetleri tarafından işkenceye maruz bırakılan lubunyaların öfkesini kuşandık, öfkemizin sizi yakacağını bildiriyoruz.. Biz alanlarımızdan gitmeyeceğiz, siz bize alışacaksınız. Bugün bütün yasaklarınıza rağmen ve size inat buradayız.

Mücadelemizin tek bir yürüyüşe, tek bir haftaya sığmayacağını bildiriyor,her yürüyüşümüzün onur yürüyüşü olduğunu yüksek sesle haykırıyoruz.

Türkiye, Kürdistan ve Suriye’yi etkileyen 6 Şubat’taki depremde gördük ki lubunyalar afet alanlarında dahi devlet eliyle yalnızlaştırılmaya çalışılıyor. Faşist ideolojilerinizle derinleştirmeye çalıştığınız ırkçılığı, homofobi ve transfobiyi, korku politikalarıyla biz LGBTİ+’ları alanlardan uzaklaştırma çabalarınızı tanımıyoruz. Rant siyasetinizle talan etmeye çalıştığınız alanlarımıza dönüyoruz. Türkiye ve Kürdistan’daki nefret siyasetinize karşı her nefesimizde tekrar haykırıyoruz: dönüyoruz, buradayız, gitmiyoruz.

Seçim sonrası gördük ki, balkon konuşmasında yine ilk bizler hedef gösterildik. Yürütülen bu nefret ve inkar siyasetini kabul etmiyoruz. Bütün yasaklamalara, kriminalize etmelere, baskılara, sindirme politikalarına rağmen bizler herkes için, insanca bir yaşamı savunmaya, demokratik yaşamda ısrarcı olmaya devam edeceğiz. Bu ısrarı kendi geleneğimizden aldığımız kadar her hafta ters kelepçeyle Galatasaray Meydanı’nda gözaltına alınan Cumartesi Anneleri’nden, Ülker sokak direnişinden alıyoruz.

LGBTİ+’lara, Kürtlere, kadınlara, mültecilere, orospulara, işçilere karşı iktidar tarafından yürütülen sistematik saldırılarla beraber; Cumhur İttifakı tarafından hayatlarımız kriminalize ediliyor. Bir gecede İstanbul sözleşmesinden çıkanlara, bizleri kriminalize edenlere söylüyoruz. Size asla boyun eğmeyeceğiz! Yaşamlarımızdan, varoluşlarımızdan vazgeçmeyeceğiz!

Devletin en üst kademesinden en alt kademesine kadar bizi hedef gösterdiniz. Ama bugün de buradayız. Bizimle baş edemediniz, edemeyeceksiniz.”

Daha önceki olaylarda gazetecilere yönelik tehditleri ve Onur Yürüyüşü’ne katılanlara yönelik saldırı ve tacizleriyle gündeme gelen İl Emniyet Müdür Yardımcısı Hanifi Zengin, eylem alanına geldi. Nişantaşı’nda, gözaltı araçları da hazır bekletildi.

Polis eylemler bittikten sonra Beşiktaş’ta bir kafede oturanları, Maçka’da bir marketten çıkanları gözaltına aldı.

Valilikten gelen açıklamaya göre 113 kişi gözaltına alındı.

Onur Haftası

Türkiye’de ilk kez 1993 yılında “Özgür Cinsellik Haftası” adıyla İstanbul’da kutlanmak istenen Onur Haftası, ancak valilik tarafından izin verilmemesi üzerine engellendi. 1994 yılından bu yana düzenlenen Onur Haftası etkinlikleri kapsamında, LGBTİ+ bireyler ve haklarını konu alan paneller, atölye çalışmaları, film gösterimleri ve çeşitli sanat etkinlikleri ile konserler düzenleniyor.

Onur Yürüyüşü ise 2003 yılından bu yana düzenlenmekte olup, 14 yıldır gerçekleştiriliyor. Ancak İstanbul Valiliği son 4 yıldır yürüyüşü yasaklamıştır. Yasaklara rağmen yürüyüş izinsiz bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Son üç yıldır “Ramazan Ayı’na denk gelmesi” gerekçesiyle yasaklanan yürüyüş, geçen yıl “muhtemel olumsuzlukların ortaya çıkabileceği” gerekçesiyle yasaklanmıştı. Bu yıl da polis, Onur Haftası’nın yasak olduğunu belirtmiş, ancak yazılı bir yasak kararı Valilik sayfasında yer almamıştır.

 

 

Exit mobile version