125 cc’nin altındaki motorlar artık B ehliyet sahipleri tarafından kullanılabilecek

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, motor kullanımıyla ilgili yeni bir düzenlemeye gittiklerini duyurarak, "Bundan sonra ek eğitimle birlikte 125 cc'nin altındaki motorlar B sınıfı ehliyetle kullanılabilecek" dedi. Motosiklet kullanımı için ehliyetlerde yapılacak düzenleme hakkında Habertürk’e özel açıklamalarda bulunan MOTED Genel Koordinatörü Remzi Öztürk, "Bu düzenleme Türkiye’de 40 milyon kişiyi etkiliyor” ifadelerini kullandı

motor habermeydan

Televizyon programına konuk olan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, ek eğitim alınması şartıyla bundan sonra 125 cc’nin altındaki motosikletlerin B sınıfı ehliyet sahipleri tarafından kullanılabileceğini duyurdu.

Türkiye’de 2 tekerlekli araçların kullanımının arttığını belirten Bakan Soylu, “125 cc motorların şehir içi kullanımı arttı. Birçok insanın hem arabası var hem motoru var. Milli Eğitim Bakanımızla konuştuk, sürücü kursları onların kontrolünde. Biz de kimin ne kullanacağının kararını veren bakanlığız. Arkadaşlarımız çalıştı, Emniyet Genel Müdürlüğü de Jandarma’nın trafiğiyle çalıştı. Bundan sonra 125 cc’nin altındaki motorlar, B sınıfı ehliyetle kullanılabilecek. O konudaki çalışmalar belli bir noktaya geldi. Sadece 1-2 tane ders alabilecekler. Motorla ilgili ek bir dersle bu hakkı alabilecekler. Ayrı bir motor ehliyeti almaya gerek kalmayacak” dedi.

Motosiklet Endüstrisi Derneği (MOTED) bir süre önce, motosiklet sektörünün gelişimini hedefleyen bir komisyon oluşturma girişiminde bulundu. Bu komisyon, sektöre yönelik üretim rakamlarını artırmaya yönelik çalışmalar yürütürken, farklı paydaşların da katıldığı çalıştaylarda 125 cc’ye kadar olan motosikletlerin B sınıfı ehliyetle kullanılmasına izin verilmesi yönünde adımlar atılması önerisi de sunuldu. Avrupa’da olduğu gibi Türkiye’de de bu öneri üzerinde duruldu.

Dernek kaynakları, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun açıklamasına göre, artık 125 cc’ye kadar olan tüm motosikletlerin B sınıfı otomobil ehliyeti ile kullanılabilecek olmasının sektör açısından olumlu bir gelişme olduğunu vurguladılar. Ayrıca, 2022 yılında 400 bin adedi aşan pazarın önümüzdeki dönemde milyon adetleri görebileceği görüşünü de paylaştılar.

Motosiklet kullanımı için ehliyetlerde yapılacak düzenleme hakkında Habertürk’e özel açıklamalarda bulunan MOTED Genel Koordinatörü Remzi Öztürk, “Bu yeni düzenleme ile daha da büyük güç kazanarak yaratacağı ihracat gücü ile de ülkemiz istihdamına büyük katkı sağlayacaktır” dedi.

Yeni düzenlemede A1 sınıfı ehliyeti ‘B Sınıfı’nı da kapsayacak şekilde düzenleneceğini kaydeden Öztürk, “Yaş sınırı ve eğitim süreleri belirlenerek yasanın çıkması ile yürülüğe girecektir. Bu düzenleme Türkiye’de 40 milyon kişiyi etkiliyor” ifadelerini kullandı.

Pazarın büyümesinin ise Türkiye’ye yeni motosiklet yatırımlarının gelmesinin önünü açması bekleniyor.

Edinilen bilgiye göre, B sınıfı ehliyet ile 125 cc’ye kadar motosiklet kullanımının yasallaşmasının ardından, Milli Eğitim Bakanlığı da bu yönde bir eğitim mevzuatı açıklamak üzere çalışmalar yürütüyor.

MOTED’in konu ile ilgili kısa bir süre içerisinde resmi bir açıklama yapması bekleniyor.

 

Exit mobile version