Yumurta tüketim tarihi düzenlemesi ile israf azaltılacak

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği Başkanı İbrahim Afyon, yumurtaya dair hazırlanan tebliğ taslağına göre, raf ömrüne "tavsiye edilen tüketim tarihi"nin eklenmesiyle israfın azaltılacağını belirtti.

yumurta habermeydan

Yumurta tüketim tarihi düzenlemesi ile israf azaltılacak.

Türk Gıda Kodeksi Yumurta Tebliği, gıda güvenliğini sağlamak, tüketiciyi yanıltmanın önüne geçmek, haklarını korumak ve haksız rekabeti engellemek amacıyla Bakanlık tarafından güncelleniyor. Hazırlanan taslakta, Avrupa Birliği (AB) tüzüğüne paralel olarak, “A sınıfı yumurtaların tüketiciye ulaştırılma süresi yumurtlama tarihinden itibaren 28 gün olmalı” hükmü yer alıyor.

AB tüzüğünde belirtilen, “A sınıfı yumurtalar, yumurtlamadan sonraki 10 gün içinde sınıflandırılmalı, işaretlenmeli ve paketlenmeli, işaretlenmeyenler ise B sınıfı olarak değerlendirilir” kuralı da tebliğe eklenmiş durumda.

Yumurta raf ömrüne ilişkin olarak “son tüketim tarihi” yerine, AB’deki gibi “tavsiye edilen tüketim tarihi” ifadesi kullanılacak. YUM-BİR Başkanı İbrahim Afyon, yaptığı açıklamada, yumurtaların doğru koşullarda saklandığında uzun süre kullanılabileceğine dikkat çekerek, “Marketlerden aldığımız yumurtaları buzdolabında 35-40 gün beklettikten sonra çöpe atıyoruz. Bu milli bir israf. Uygun koşullarda saklanan yumurtalar bu süre içinde de tüketilebilir,” dedi.

Afyon, yumurtaların 28 gün içinde tüketiciye ulaştırılması gerektiğini belirterek, bu düzenlemenin doğru bir adım olduğunu vurguladı. Ayrıca, halkın da bu konuda bilinçlendirilmesi gerektiğine dikkat çekerek, kabuk bütünlüğü bozulmamış, bakteri üremesine neden olmayan ve uygun koşullarda saklanan yumurtaların ömrünün çok daha uzun olduğunu ifade etti. Dünyada 90 gün boyunca yumurta tüketen ülkeler olduğunu, ancak Türkiye’nin AB kriterlerine uygun olarak 28 günü esas aldığını belirtti.

Marketlerde yapılan denetimlerin sürdüğünü ve 28 günlük süre dolduğunda yumurtaların raflardan toplanacağını hatırlatan Afyon, bu sürenin taslakta da değişmediğini söyledi.

Exit mobile version