Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın öncülüğünde hazırlanan Orta Vadeli Program (OVP), Pazar gecesi itibarıyla Resmi Gazete’de yerini aldı. Ülkemizin ekonomi ile ilgili yol haritası niteliğindeki bu plan; bakanlıklar ve Cumhurbaşkanlığı’nın bütçe sınırlarını da belirledi. 2023-2025 yıllarını kapsayan bir planlamayı içeren Orta Vadeli Program; tahmin edilen enflasyon rakamlarıyla da dikkat çekti. Türkiye ekonomisinin rotasını belirleyen Hazine ve Maliye Bakanlığı; Strateji ve Bütçe Başkanlığı’yla birlikte hazırlanan bu planı uygulamaya geçirdi.
Enflasyonun Bu Yılki Hedefi Yüzde 65
Bu yılki büyüme ve enflasyon tahminlerini de içeren Orta Vadeli Program; ekonomi yazarlarını adeta şaşkınlığa uğrattı. Ağustos ayına kadar gelinen sürede yüzde 80.2 seviyesine gelen enflasyonun; yeni Orta Vadeli Program’da yüzde 65’e düşürüleceği öngörülüyor. Dört ay içerisinde mevcut enflasyonun önemli bir bölümünü yok edeceğini vaat eden plan; konunun uzmanlarının yorumlarınca “imkansız” olarak konumlanıyor. 2023 yılında ise yüzde 25’e inileceğini öngören enflasyon hedefleri; planlamadaki limitlerin yüksek tutulduğuna dair eleştirilerin gelmesine yol açtı.
2024 için öngörülen enflasyon oranı yüzde 13.8 olurken, 2025 için ise yüzde 9.9 seviyesine inilmesi hedefleniyor. Son dönemde yüzde 80 bandını dahi geçen enflasyon rakamları; Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yoğun bir şekilde eleştiri almasına neden olmaktaydı. Bakanlığın uygulayacağı planlar dahilinde bu rakamlara inilmesi, vatandaşlarda büyük bir sevinç yaşanmasını sağlayabilir. Ancak bakanlık yetkilileri ve ekonomi uzmanlarının görüşleri bu konuda tamamen farklı yönlerde ilerliyor.
Enflasyon rakamlarının yanı sıra, bütçe açığının gayri safi yurt içi hasılaya oranı da Orta Vadeli Program’da yerini aldı. 2023 yılında yüzde 3.5 seviyesinin yakalanacağını belirten Hazine planı; 2025’te ise bu oranın yüzde 1.5’a gerileyeceği tahmin ediyor. İşsizlik oranlarında da inişe geçeceğini öngören OVP; yıl sonunda 10.8 civarının görüleceğini açıklıyor. 2025 yılına dek kademeli bir iniş tasarlayan bakanlık yetkilileri; planın son yılında yüzde 9.6 ile tek haneli rakamlarda kalıcı olmayı amaçlıyor.
En Büyük Bütçe Hazine’de! Diyanet Bütçesinde İse Artış Sürüyor!
Orta Vadeli Program’ın içerisine; “Merkezi Yönetim Bütçesi Ödenek Teklif Tavanları” maddesi de konumlandırıldı. Program içerisinde yer alan ekonomik planlamaların en önemlilerinden olan bütçe tasarıları; yılın son günlerinde Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Bütçe Görüşmeleri’nde de oylanacak. 2023 yılının bütçelerini resmiyete döken bu planda; Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın bütçesinin ilk sırada olduğu görüldü. Ekonominin rotasını belirleyen bakanlık olması sebebiyle açık ara ilk sırayı alan Hazine Bakanlığı; 2.1 trilyon liralık bir tavan bütçe üzerinden ilerleyecek.
Liste içerisinde ikinci sırayı ise, harcama yükü yüksekliği ve ihtiyaç fazlalığı nedeniyle Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) oldu. 453 milyar lira seviyesini gören MEB; 2025’e kadar ilerleyecek süreçte ülkenin en kritik kurumlarından biri olmayı sürdürecek. Türkiye’nin bir numaralı yönetim kurumu olan Cumhurbaşkanlığı ise; bu yılın bitmesiyle birlikte 6.6 milyar liralık bir bütçe edinmiş olacak. Bir önceki yıl 4.4 milyar lirayı gören Cumhurbaşkanlığı bütçesi; önümüzdeki yılda ise yüzde 50’lik bir zama tâbii olacak.
Bütçe içerisinde en çok dikkat çeken kalemlerden biri ise, Diyanet İşleri Başkanlığı’na ayrılan ödenek oldu. Orta Vadeli Program’ın en önemli alanlarından biri konumuna ulaşan Diyanet; bu yıldan yüzde 55 daha fazla ödenek aldı. 2022’nin bütçe programında 22.9 milyar lira bütçesi bulunan Diyanet’in; 2023 itibarıyla 35.9 milyar liralık bir ödeneği olacak. Hazine’nin en yüksek bütçeli alanlarından biri haline gelen kurum; kabinedeki birçok bakanlığı da geride bıraktı. İçişleri, Dışişleri, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Kültür ve Turizm, Sanayi ve Teknoloji, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği, Ticaret gibi önemli bakanlıkların bütçedeki payı; Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan daha az kaldı.