2023 yılında geçerli olacak asgari ücretin belirlenmesi için çalışmalar devam ediyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun üyeleri; yarın üçüncü kez bir araya gelecek. İşçi ve işverenlerin önereceği rakamlar üzerinden pazarlıkların devam edeceği öngörülürken; nihai rakamın yarın netleşme ihtimali yüksek görülüyor. Yeni yılın başlamasına çok az bir süre kalması sebebiyle; yarınki toplantının rakamın ortaya çıkmasında kritik bir gün olacağına kesin gözüyle bakılıyor.
7 milyondan fazla çalışanın asgari ücret aldığı ülkemizde; bu toplantıdan çıkacak sonucun merakla beklendiği biliniyor. Asgari ücretin üzerinde alan vatandaşların da maaş zammını şekillendirecek bu gelişme; ülkenin tamamında büyük bir yankı uyandırmaya aday. Çıkacak her sonuçta, vatandaşların hayatlarında önemli değişikliklerin yaşanması muhtemel görülüyor. İlk iki toplantısını 7 ve 14 Aralık tarihlerinde yapan Asgari Ücret Tespit Komisyonu; üçüncü ve muhtemelen son toplantısını da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde gerçekleştirecek.
Üçüncü toplantı içerisinde, diğer kurumların vatandaşın geçimiyle ilgili topladığı istatistikler incelenecek. Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, TÜİK gibi kurumların temsilcilerinin sunacağı raporlar; asgari ücret pazarlığına rehberlik edecek. Ortaya çıkan veriler ile değerlendirme sürecine geçecek olan bakanlık yetkilileri; işçi tarafı ile işveren tarafının sunacağı rakamları da, verilerle birlikte kıyaslayacak. Komisyon toplantısı öncesinde acil toplantı kararı alan TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu; bu toplantıda asgari ücretle ilgili nihai teklifini netleştirmeye çalışacak.
Yeni Asgari Ücret Ne Kadar Olacak?
Yarın saat 14:00’te gerçekleşecek Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısındaki pazarlıkların; TÜRK-İŞ’in taban fiyat teklifiyle başlaması bekleniyor. Kasım ayında ortaya çıkan TÜİK verilerindeki açlık sınırı olan 7 bin 785 lira seviyesinden kapıyı açmayı planlayan TÜRK-İŞ yetkilileri; bu rakamın üzerine farklı ibarelerle zam talebinde bulunacak. Refah payı ve enflasyona karşı satın alma gücünün korunmasıyla ilgili eklemelerin de talep edileceği toplantıda; gelir vergisi dilimlerinin çalışan lehine düzenlenmesi de masaya getirilecek konulardan biri olacak.
İşverenleri temsil eden Türkiye İşverenler Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ise; hem işçinin hem de işverenin gözetilmesini savunuyor. Ancak asgari ücretin ne kadar olacağına dair net bir rakam belirtmemeleri ise dikkat çekti. Asgari ücret işveren desteğinin devam etmesini savunan TİSK; bu sayede istihdam oranının düşmemesinin de önünün açılabileceği yorumunu yapmakta. Şu anki rakam olan 5500 TL’nin mutlaka güncellenmesi gerektiğini öngören işverenler; bu güncellemenin kendileri aleyhine işlememesi için çalışmalarını sürdürmekteler.
Günümüzde 5500 TL asgari ücret alan çalışanlar, işveren nezdinde aylık 7 bin 603 TL’ye mâl olmaktalar. Maaş haricinde SGK ve vergi gibi ödeme kalemleri de bulunan işverenler; bu rakamların sabit kalması şartıyla maaş zammını desteklemek istiyor.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın bünyesinde yapılan toplantıda çıkacak karar; yeni asgari ücret olarak 2023’te yürürlüğe girecek. Ancak bu rakamın yetersiz kalma ihtimali üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da ekleme talebinde bulunma ihtimali yüksek görülüyor.