Yatırım projelerinin stratejik önceliğine ilişkin düzenleme

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, aracı bankalar aracılığıyla erişilen finansal kaynaklardan faydalanmak isteyen projeler için stratejik öncelikler ve teknik değerlendirme kriterlerini belirledi.

sanayi ve teknoloji bakanligi habermeydan

Yatırım projelerinin stratejik önceliğine ilişkin düzenleme gundemde…

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan “Yatırım Projelerinin Stratejik Öncelik ve Teknik Değerlendirmesi Hakkında Tebliğ,” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Bu doğrultuda, aracı bankalara finansman başvurusu yapmadan önce, Bakanlık tarafından yapılan değerlendirmeyle ilgili başvurular, stratejik ve proje bazlı yatırım teşvikleri ile hamle programı desteklerinden faydalanan ya da “stratejik öncelikli ürün listesi” veya “teknoloji alanları listesi” kapsamında bir ürünün üretilmesi ya da teknoloji alanında geliştirme faaliyetleri ve bu teknolojilere dayalı sistemlerin üretilmesine yönelik yatırımları olan yatırımcılar tarafından gerçekleştirilebilecek.

Finansman programından yararlanmak isteyen yatırımcılar, Bakanlık değerlendirmesini aldıktan sonra, alacakları görüş yazısıyla aracı bankalara finansman başvurusunda bulunabilecekler.

Projelerine ilişkin Bakanlık değerlendirmesi almak isteyen yatırımcılar, başvurularını Bakanlık tarafından oluşturulan elektronik portaldan gerçekleştirecekler.

Başvuru tarihinde AR-GE harcamaları dahil öngörülen toplam yatırım tutarının en az 1 milyar lira olması gerekiyor.

Finansman programından yararlanan yatırımcılara, yatırımları için herhangi bir faiz desteği sağlanmayacak.

Yönlendirme Komitesi yılda en az bir kez toplanacak. Finansman başvurusu öncesinde yatırım projesine ilişkin Bakanlık değerlendirmesi alan başvurular teknik komite tarafından puanlanacak ve başvuru sahibi yatırımcıya bildirimde bulunulacak. Teknik komite, değerlendirdiği projeleri belirli kriterlere göre puanlandıracak.

Bakanlık tarafından yapılan teknik komite değerlendirmesi, yatırımcının finansman programına başvuruda bulunduğu anlamına gelmeyecek ve ilgili programın düzenleyicisi üzerinde herhangi bir yükümlülük oluşturmayacak.

Bakanlık, hangi finansman programı kapsamında stratejik öncelik ve teknik değerlendirmelerin yapılacağını, değerlendirmeye esas olan alt kriterleri ve diğer başvuru koşullarını duyuru ile ilan edecek.

Programın sona ermesi, durdurulması veya tahsis edilen limitlerin dolması durumunda yapılan duyuruyla başvurular sonlandırılacak.

Bakanlık, yatırımla ilgili bilgileri takip etmek amacıyla bilgi talebinde bulunabilecek. Yönlendirme Komitesi, ihtiyaç duyulduğunda yılda en az bir kez toplanacak.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Bu program, yatırımcılarımızın uzun vadeli ve uygun koşullarda yatırım kredisine erişimini sağlayacak, yüksek teknoloji yatırımlarını hızlandıracak, cari denge ve fiyat istikrarına katkı sağlayacak.” ifadesini kullandı.

Exit mobile version