Yargıtay’dan mirasçıların borç durumunu etkileyen önemli bir karar

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi, mirası borca batık olanları ilgilendiren emsal bir karara imza attı. Yargıtay 7. Hukuk Dairesi, "Borç miktarına göre mirasçılara ödenen sigorta bedeli pek mühim bir miktar olmadığından mirasın hükmen reddine karar verilmelidir" dedi.

yargitay habermeydan

Yargıtay’dan mirasçıların borç durumunu etkileyen önemli bir karar.

Elde edilen bilgilere göre, N.K.’nın temsilcisi davacı vekili, dava dilekçesinde özetle babasının 10 Eylül 2014’te öldüğünü, mirasçılar olarak eşi ve çocukları kaldıklarını, babasının ölmeden önce bankadan kredi çektiğini ancak bu borcu ödeyemediğini ve icra takibine maruz kaldığını, babasının sadece emekli maaşı aldığını ve başka bir mal varlığına sahip olmadığını belirterek, müvekkilinin babasının borcunu ödeyebilecek durumda olmadığını söyleyerek, babasının mirasının hükmen reddedilmesini talep etmiştir.

Davalı vekili, davayı reddetmeyi savunmuştur. Mahkeme, davacının bankaya 20 Ekim 2014’te 486,50 TL ödeme yaptığını ve bu davranışın mirası kabul etmek anlamına gelebileceği gerekçesiyle davayı reddetmiştir. Davacı vekili, kararı temyiz etmiş ve Yargıtay 7. Hukuk Dairesi tarafından karar onanmıştır.

Davacı vekili, Yargıtay 7. Hukuk Dairesi’nin bu onama kararına karşı karar düzeltme talebinde bulunmuştur.

Dosyayı tekrar ele alan Yargıtay 7. Hukuk Dairesi, bozma ilamında şu ifadelere yerdi:

“Murisin ölümü nedeniyle sağlığında yaptırdığı hayat sigortasından ödenen tazminat, mirasçıların hak sahipliği sıfatından doğan haklarından olup terekeye dahil değildir. Somut olaya gelince; dava dışı banka tarafından dosyaya gönderilen 02.04.2021 tarihli yazı ekinde yer alan hesap dökümüne göre ‘vefat tazminatı’ açıklaması ile mirasçılara yapılan 486,50 TL tutarındaki ödemenin terekeye ait bir para olmadığı, mirasçılara ödenmesi gereken sigorta bedeli olduğu anlaşılmaktadır. Bu haliyle mirasçıların terekeyi benimsedikleri söylenemeyecektir. Öte yandan borç miktarı gözetildiğinde mirasçıların her birine ödenen sigorta bedeli de pek mühim bir miktar değildir. Mahkemece, vefat tazminatı adı altında ödenen sigorta bedeli tahsilinin, terekenin benimsenmesi anlamına geldiği gerekçesiyle davanın reddine karar verilmesi doğru değildir” diyerek tereke borç miktarına göre mirasçılara ödenen bedelin cüzi bir meblağ olarak kalması durumunda mirasın hükmen reddi davalarının reddedilmemesi yönünde emsal bir karara imza atmış oldu.

Exit mobile version