Yabancı kurumların Türkiye ile ilgili enflasyon beklentileri düşüyor

Yabancı kurumlar, Türkiye ile ilgili enflasyon beklentilerini düşürmeye başladı.

enflasyon beklentisi habermeydan

Yabancı kurumların Türkiye ile ilgili enflasyon beklentileri düşüyor.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, haziran ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) aylık bazda %1,64 artarak, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ise %1,38 yükseldi. Yıllık enflasyon oranları TÜFE’de %71,6, Yİ-ÜFE’de ise %50,09 olarak gerçekleşti. Mayıs ayında TÜFE %3,37 artmış ve yıllık bazda %75,45 artış göstermişti.

Enflasyondaki yavaşlamanın ardından yabancı kurumlar, Türkiye ile ilgili enflasyon beklentilerini aşağı çekmeye başladı. Örneğin, ABD’li yatırım bankası J.P. Morgan Türkiye’de yıl sonu enflasyon tahminini %43,5’ten %42,5’e indirirken, 2025 sonu tahminini ise %25,2’den %25’e düşürdü. Morgan Stanley ve Barclays gibi diğer büyük bankalar da benzer şekilde tahminlerini revize etti ve Türkiye’de dezenflasyon sürecinin hız kazanacağını öngördü.

Bu süreçte enerji hizmet fiyatlarındaki artışların sınırlı kalabileceği ve kamu hizmet fiyatlarında ekim ayında bir artış olmayabileceği belirtilirken, enflasyondaki düşüşün giyim, hizmet, lokanta ve otel fiyatlarında görülen yavaşlamadan kaynaklandığı vurgulandı.

İsviçre’nin en büyük bankası UBS, yıllık enflasyonun ağustos ayına kadar yüzde 50’nin altına düşme yolunda ilerlediğini belirterek, enflasyonun bu yılın sonunda yüzde 45 seviyelerinde gerçekleşeceği tahmininde bulundu.

UBS raporunda, “Beklenenden düşük çıkan manşet enflasyon ve çekirdek enflasyondaki ılımlılaşma Türkiye’nin makro politikalarının enflasyonla mücadeleyle tutarlı olduğu fikrini güçlendirmesi açısından piyasalar için olumlu bir haber” değerlendirmesine yer verildi.

Asgari ücrete zam yapılmaması ve kredi büyümesindeki yavaşlama gibi son gelişmelerin olumlu olduğu vurgulanan raporda, TCMB’nin yılın son çeyreğinde faiz indirimine gitmek için alana sahip olabileceği kaydedildi.

Fitch Ratings Kıdemli Direktörü ve Türkiye Analisti Erich Arispe Morales, “Merkez Bankasının hedeflenen banka düzenlemelerinin de yardımıyla finansal koşulları nispeten sıkı tutmasını beklerken, asgari ücret ayarlamalarına ilişkin kararlar da dahil olmak üzere maliye ve gelir politikalarının muhtemelen iç talebi soğutacak şekilde kalibre edileceğini düşünüyoruz. Eğer bu politika tutarlılığı sürdürülebilirse, enflasyonun düşmesine, cari açığın daralmasına ve uluslararası rezervlerde sürdürülebilir bir iyileşmeye katkı sağlayarak Türkiye’nin kredi değerliliğini olumlu etkileyecektir.” ifadelerini kullandı.

 

Exit mobile version