Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde yeniden düzenleme yapıldı

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'nin usul ve esasları yeniden gözden geçirildi.

vergi usul habermeydan

Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde yeniden düzenleme yapıldı.

Bakanlığa bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan “Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu düzenlemeyle, Vergi Usul Kanunu’nun ilgili maddesi uyarınca 28 Temmuz 2024’te sahte belge düzenleme amacıyla mükellefiyet tesis ettirenlerin vergi inceleme raporu ile tespit edilip mükellefiyeti terkin edilenlerin, bu fiilleri dolayısıyla telafisi güç zarar vermelerini engellemek ve kamu yararını korumak amacıyla bazı değişiklikler yapıldı.

Anayasa Mahkemesi kararları da göz önünde bulundurularak yapılan değişiklikler çerçevesinde, mükelleflerden talep edilecek teminat tutarına bir üst sınır belirlendi ve teminat verme süresi 30 günden 60 güne çıkarıldı.

Ayrıca, sahte belge düzenleyenler ve bunlarla ilişkili kişilerin ortağı olduğu aktif mükelleflerin, belirlenen şartları yerine getirmeleri durumunda, bu kişilerden alınan teminatın iade edilmesi ve mükellefiyeti terkin edilenlerin teminat isteme tarihi itibarıyla tahakkuk eden tüm vergi borçlarından sorumlu olmamaları sağlandı.

Bu tebliğle birlikte, Anayasa Mahkemesi kararları dikkate alınarak gerçekleştirilen yasal değişikliklerin sonuçları tebliğ düzeyinde açıklanmış ve konuya ilişkin usul ve esaslar Bakanlık tarafından revize edilmiştir.

Exit mobile version