Vergi dairesi başkanlıkları “defterdarlık” olarak değiştirildi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in, kamuda tasarruf tedbirleri doğrultusunda defterdarlıklar ve vergi dairesi başkanlıklarının birleştirilmesi yönünde açıkladığı karar, 1 Eylül itibarıyla hayata geçirildi.

defterdarlik habermeydan

Vergi dairesi başkanlıkları “defterdarlık” olarak değiştirildi.

Konuya ilişkin düzenleme, “Bazı Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi” ile 3 Temmuz’da Resmi Gazete’de yayımlanmıştı. Bu kararname ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın taşra teşkilatında sunulan hizmetlerin, Gelir İdaresi Başkanlığı’na (GİB) bağlı olarak kurulan defterdarlıklar aracılığıyla yerine getirileceği belirtilmişti. Söz konusu kararnamenin 1 Eylül’de yürürlüğe girmesiyle birlikte, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın taşra teşkilatındaki defterdarlıklar ve GİB’in taşra teşkilatındaki vergi dairesi başkanlıkları “tek çatı” altında birleştirildi.

Bu uygulamayla, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın taşra teşkilatında sunulan hizmetler, GİB’e bağlı defterdarlıklar tarafından sağlanmaya başlandı. 29 ildeki vergi dairesi başkanlıkları defterdarlığa dönüştürülerek bulundukları ilin ismini aldı ve vergi dairesi başkanları da “defterdar” unvanını aldı. Vergi dairesi başkanlığı olmayan 52 ilde ise yeni defterdarlıklar kuruldu. Böylece, GİB ülke genelinde tek tip bir örgüt yapısına kavuştu.

Ayrıca, Bakanlığın taşra teşkilatında yer alan Muhasebat ve Muhakemat birimlerinin görevleri aynen korunarak, doğrudan GİB’e bağlı defterdarlara bağlandı.

Exit mobile version