Ücretsiz doğalgaz desteği ne zamana kadar geçerli?

Kasım ayının sonlarına yaklaşılırken ücretsiz doğalgaz indirimi ile ilgili detaylar da merak konusu oldu. İşte, doğalgaz indirimi ile ilgili son gelişmeler...

Ucretsiz dogalgaz destegi ne zamana kadar gecerli habermeydan

Ücretsiz doğalgaz desteği ne zamana kadar geçerli?

Vatandaşlar ücretsiz doğalgaz desteği için tarih araştırmalarına başladı. Karadeniz’de bulunan doğalgaz keşfinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafında hanelere doğalgaz indirimi yapılacağı konusunda çok önemli açıklamalar gelmişti. Buna göre, konut, ibadethane ve cemevi abonelerinin faturalarının 25 metreküp kısmı “Ücretsiz doğalgaz desteği” kapsamında Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından ödenecek. Ücretsiz doğalgaz desteği 1 Mayıs 2024 tarihine kadar devam edecek.

ÜCRETSİZ DOĞALGAZ İNDİRİMİ DEVAM EDİYOR MU?

Ücretsiz doğalgaz indirimine ilişkin yayımlanan kararnameye göre, ibadethane ve cem evi abonelerinin 24 Nisan-31 Mayıs 2023 tarihleri arasındaki ilk fatura tahakkukları kapsamındaki sistem kullanım bedellerinin tamamı ile 1 Mayıs 2024’e kadar tahakkuk edecek sonraki faturalarda 25 standart metreküpe kadar olan doğalgaz tüketimine ilişkin sistem kullanım bedelleri Bakanlığının bütçesinden ödeniyor.

Buna göre; 25 metreküpe kadar olan doğalgaz tüketimi 1 Mayıs 2024 tarihine kadar ücretsiz olacak.

AYLIK KATKI 125-150 TL OLACAK

Türkiye’de 4 kişilik bir ailenin yıllık ortalama doğal gaz tüketimi 1.500 m3. Aylık ortalama tüketim ise 125 m3. Kışın ise aylık en az doğal gaz tüketimi 250 m3 dolayında hesaplanıyor. 1 yıl boyunca aylık ücret alınmayacak olan 25 m3’lük gazın bedeli ise Nisan ayı tarifesiyle metreküp başına dağıtım bölgesine göre değişmekle birlikte 5-6 TL ortalama fiyattan yaklaşık 125 TL – 150 TL civarında hesaplanmaktadır. Bugünkü fiyatlarla 12 aylık katkı da hane başına 1.500 -1800TL civarında olacaktır.

ÜCRETSİZ DOĞALGAZIN MALİTETİ 2 MİLYAR 470 MİLYON

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, ücretsiz doğalgaz uygulaması kapsamında, Bakanlığın bütçesinden 24 Nisan 2023 tarihinden temmuz dönemi sonuna kadar 2 milyar 470 milyon 636 bin 833 TL ödeme yapıldığını bildirdi.

CHP Bolu Milletvekili Türker Ateş, ücretsiz doğalgaz uygulamasının Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bütçesine etkilerine ilişkin yazılı soru önergesi verdi.

Exit mobile version