TÜRKSAT 6A GÖREVE BAŞLADI.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleri, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun katılımlarıyla Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A hizmete alındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “TÜRKSAT 6A’yı 9 Temmuz 2024’te uzaya fırlatmış, ilk test yayınını ise 17 Şubat’ta yapmıştık. Hamdolsun tüm süreçler sorunsuz ve sıkıntısız bir şekilde tamamlandı. Şimdi de uydumuzu hizmete almanın bahtiyarlığını yaşıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Türksat’ın İşlettiği Haberleşme Uydularının Sayısı 6’ya Yükseldi
En az 15 yıl hizmet verecek TÜRKSAT 6A ile birlikte Türksat’ın işlettiği haberleşme uydularının sayısının altıya, uzaydaki uyduların toplam mevcudunun da 10’a yükseldiğine dikkati çeken Erdoğan, sözlerine şu şekilde devam etti:
“Jeosenkron, yani yersabit özelliği taşıyan, yeni haberleşme uydumuz televizyon yayıncılığı başta olmak üzere; acil durum haberleşmesi hizmetlerini de geniş bir kapsama alanında sunacak. Kesintisiz televizyon yayıncılığı açısından kritik önem taşıyan TÜRKSAT 6A ile televizyon yayını yaptığımız uydularımızı artık yedekleyebileceğiz.”
84 Yerli Ekipman Kullanıldı
Özellikle haberleşme uyduları gibi teknolojilerin dışa bağımlı olmadan üretilmesinin milli güvenlik açısından son derece önemli olduğunu ifade eden Erdoğan, “Yüzde 80’inin üzerinde yerlilik oranıyla 84 yerli ekipman kullanarak geliştirdiğimiz TÜRKSAT 6A ile birlikte Türkiye kendi haberleşme uydusunu üretebilen 11 ülkeden biri konumuna yükseldi.” diye konuştu.
“’Yapamayız’ diyenlere inat, ‘biz yaparız, hatta daha iyisini yaparız’ dedik”
Yeni haberleşme uydusunun yerli ve milli teknoloji üretme hedefi doğrultusunda 20 yıla yayılan titiz, yoğun ve meşakkatli bir çalışmanın ürünü olduğunu vurgulayan Erdoğan, “Bu noktaya gelmemiz elbette kolay olmadı. Evvela hayata geçirdiğimiz Teknoloji Transfer Programı ile 3A, 4A ve 4B uydularımızın üretiminde Türksat mühendislerimizin de yer almasını sağladık. Devamında 5A ve 5B uydularımızın yapımında 12 mühendisimizi tasarım, üretim ve test başlıkları süreçlerine doğrudan dahil ettik. Yıllara sari bu çalışmalar ve tecrübelerle uzay teknolojileri alanında pek çok kritik eşiği aştık. Böylece en yüksek yerlilik oranına sahip TÜRKSAT 6A uydumuzu üretme imkan, yetenek ve tecrübesine sahip olduk.” şeklinde konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“’Yapamayız’ diyenlere inat, ‘biz yaparız, hatta daha iyisini yaparız’ dedik. Karamsarlık aşılayanlara, kendi ülkesinden kendi milletinden umudunu kesenlere asla kulak asmadık. Yılmadan, yorulmadan; inanç, sabır ve azimle çalışarak bugünlere kadar hamdolsun alnımızın akıyla geldik. Bugünkü başarı, lafa her başladıklarında ‘bizden bir şey olmaz’ diyerek gençlere umutsuzluk aşılayan eşik zihniyete indirilmiş ağır bir darbedir.”
“Uydularımızın Dünya Genelinde Ulaştığı Nüfus 3,5 Milyardan 5 Milyara Yükselecek”
Yerli ve milli haberleşme uydusu ile Türksat’ın hizmet verdiği alanın Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya’yı da kapsayacak şekilde genişleyeceğine dikkati çeken Erdoğan, “Uydularımızın dünya genelinde ulaştığı nüfus 3,5 milyardan 5 milyara yükselecek. Teknoloji transferi ve tecrübe kazanımı sayesinde ülkemiz artık uydu ve bileşenlerinin tasarım ve üretiminde önemli bir pazar payına sahip olacak.” açıklamasında bulundu.
“Çıtayı Sürekli Yukarıya Çıkartarak Hedeflerimize Ulaşacağız”
Türkiye’nin, dünya nüfusunun yüzde 60’ından fazlasını yani 5 milyarlık bir nüfusa hitap eden kapsama alanıyla uzay çalışmaları ve uydu yayıncılığında parmakla gösterilen ülkeler arasına girdiğini dile getiren Erdoğan, sözlerine şu şekilde devam etti:
“Elde edilen bu kazanım ve etkinlikler ile milli uydu markamızı oluşturma ve milli uzay şirketi kurulması noktasında önemli bir fırsat yakalamış bulunuyoruz. Gelecekteki ay ve derin uzay görevleri, haberleşme uyduları ve takım uydu projelerinin hayata geçirilmesinde de yine bu birikimden istifade edeceğiz. İnşallah çıtayı sürekli yukarıya çıkartarak hedeflerimize ulaşacağız.”
“TÜRKSAT 6A, Yalnızca Bir Haberleşme Uydusu Olmanın Ötesine Geçmiştir”
TÜRKSAT 6A’nın fırlatma sürecinin TÜRKSAT A.Ş. tarafından doğrudan yönetildiğinin altını çizen Uraloğlu, “SpaceX ile imzalanan sözleşme kapsamında tüm koordinasyon ve süreçler TÜRKSAT’ın liderliğinde yürütüldü. Bu, Türkiye’nin uzay projelerinde bağımsız yönetim kabiliyetinin ve küresel liderlik gücünün bir göstergesidir. TÜRKSAT 6A, Türkiye’nin uzay teknolojilerindeki yerli ve milli vizyonunun bir yansıması olarak yalnızca bir haberleşme uydusu olmanın ötesine geçmiştir. Türkiye’nin uzaydaki izini daha da güçlendirecek, gökyüzünde milletimizin gururunu sonsuza dek taşıyacaktır.” dedi.
Bakan Uraloğlu ayrıca haberleşme uydularının 7’nci serilerinin hazırlık çalışmalarına da başladıklarını duyurarak “7’nci nesil uydularımız hem yerli ve milli kaynaklarımızı kullanacağımız hem de uluslararası iş birliklerinden yararlanacağımız çok güçlü uydularımız olacak.” diye konuştu.