Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi son 2.5 yılın en düşük seviyesine geriledi

Dün, Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS) 364,64 baz puanla, neredeyse son 2,5 yılın en düşük seviyesini test etti.

kredi risk habermeydan

Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi son 2.5 yılın en düşük seviyesine geriledi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin kredi risk primindeki son gelişmelere dair sosyal medya hesabından bir paylaşımda bulundu.

Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk priminin dün 364,64 baz puana inerek yaklaşık son 2,5 yılın en düşük seviyesini test ettiğine ilişkin habere işaret eden Şimşek, şu ifadelere yer verdi.

”Uyguladığımız ekonomik programın sonuçları 2024’ün ikinci yarısından itibaren net şekilde görülecek, böylece yatırımcı güveni daha da pekişecek ve ülkemize küresel fon akışı hız kazanacaktır. Bu da dezenflasyon programının kısa vadeli büyüme görünümü üzerindeki aşağı yönlü riskleri sınırlayacaktır.”

Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS), son 2.5 yılın en düşük seviyesine inerek 364.64 baz puana geriledi. ABD’deki yumuşama sinyali veren istihdam verileri ve enflasyonun beklenenden daha fazla yavaşlaması, ABD Merkez Bankası’nın faiz artışlarının sona erebileceği beklentilerini güçlendirdi. Bu gelişmelerle birlikte küresel piyasalarda risk iştahı arttı. ABD’de tahvil faizlerindeki düşüş, dolar endeksindeki azalış ve Fed’in olası faiz indirimleriyle ilgili spekülasyonlar, küresel piyasalarda olumlu bir etki yarattı. Türkiye’nin kredi risk primindeki düşüşte, yeni ekonomi yönetiminin fiyat istikrarını sağlama adımlarının ve enflasyonla mücadele çabalarının etkili olduğu belirtiliyor. Jeopolitik risklere rağmen dünya genelinde enflasyonun düşmesi ve merkez bankalarının şahin politikalarını terk etme beklentisi, risk primlerini aşağı yönlü baskıladı. Kredi risk primindeki düşüş, fonlama maliyetlerini azaltarak ülke ve şirket borçlanmalarında daha düşük faiz ödemelerine neden oldu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizini hazirandan bu yana toplamda 2,650 baz puan artırdı ve gelecek yılın ikinci yarısından itibaren dezenflasyonist bir sürecin başlamasını bekliyor.

Exit mobile version