Türkiye Varlık Fonu, Kamu Bankalarına 20 Milyar TL Sermaye Aktaracak!

Türkiye Varlık Fonu'ndan bankalara sermaye artırımı hamlesi geliyor. Vakıfbank, Ziraat ve Halkbank'ın sermayelerine 20 milyar TL eklenecek.

ziraat 1

Türkiye Varlık Fonu (TVF), kamu bankalarında sermaye artırımı yapma kararı aldı. Çekirdek sermayenin 20’şer milyar TL artırılacağının açıklandığı Varlık Fonu kararında; finansal istikrarı destekleme ve piyasalarda derinlik yakalayabilme amacının ön planda olduğu vurgulandı. Alınan kararla birlikte VakıfBank, Ziraat Bankası ve Halkbank’ın sermayelerinde 20 milyar TL değerinde artırım yapılacak. Bu yıl içerisinde ikinci kez sermaye artırımı kararıyla karşılaşan kamu bankaları; bir yıl içerisinde sermaye derinliğini yaklaşık 36 milyar TL arttırmış oldu.

Şubat 2022’de toplamda 48,6 milyar TL’lik sermaye artırımı yapılan kamu bankaları; banka başına 16.2 milyar TL’lik sermaye derinliği kazanmıştı. Finansal piyasalardaki istikrarın sağlanabilmesi adına yapılan bu çalışmanın öncüsü konumundaki TVF; benzer bir hamleyi yılın son günlerinde de yapmış oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayıyla yürürlüğe giren sermaye artırımı kararının; bankaların hisselerine de olumlu yönde etki etmesi bekleniyor.

Varlık Fonu’nun Bankalardaki Hisse Payı Arttı!

Bu ay içerisinde yürürlüğe alınan sermaye artırımı planıyla birlikte; kamu bankalarının hisse dağılımı da güncellendi. Ziraat Bankası’ndaki TVF’nin payı yüzde 87,7 seviyesine yükseltildi. VakıfBank’ta ise bu oranın yüzde 64,8 civarına geldiği görüldü. Mayıs 2020’den bu yana sermaye artırımı yoluna giden Varlık Fonu; bu sayede kamu bankaları üzerindeki hak sahipliği oranını da önemli ölçüde arttırdı. Örneğin, Ziraat Bankası’nın halka arz hisselerinin haricindeki varlıklarının tamamının TVF bünyesine geçtiği öğrenildi.

Finansal istikrarı bankalar nezdinde stabilize etme amacıyla sermaye aktarımı hamlelerini gerçekleştiren TVF; Mayıs 2020’de 21 milyar liralık bir bütçeyi üç banka içerisinde paylaştırmıştı. 2021’de yapılmayan bu hamle; 2022’de ise ikinci kez uygulamaya konuldu. Kamuya ait olan üç bankanın sermaye gücünü TVF aracılığıyla arttırması; özellikle de enflasyon probleminin yaşandığı bu dönemde devletin ileri gelenleri tarafından zorunlu bir hamle olarak görülmekte.

Ziraat Bankası, VakıfBank ve Halkbank’ın sermayelerinde toplamda 90 milyar TL civarında bir artırım planı uygulayan Varlık Fonu; ilerleyen dönemlerde de bu plan üzerinden nakit akışını sağlamayı hedefliyor. Her üç banka üzerinde de birçok farklı projenin alt yapısının kurulduğu bilinirken; özellikle de TOKİ ve KKM Fonu’nun geleceği için her üç bankanın da sermaye yönünden güçsüz kalmaması amaçlanıyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın da, kısa bir süre içerisinde bankalar hakkında açıklama yapması bekleniyor.

Exit mobile version