TÜRK-İŞ asgari ücret teklifini açıkladı

Tüm çalışanların merakla beklediği Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun üçüncü toplantısı sona erdi. 2023 yılında geçerli olacak asgari ücret için Türk-İş 9 bin lira teklif etti.

asgari ucret toplantisi habermeydan

Dün gerçekleşen Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun, 2023’te geçerli olacak asgari ücret rakamını belirleme çalışmaları kapsamındaki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ev sahipliğindeki üçüncü toplantısı sonuçlandı. Toplantıda İşçi tarafını TÜRK-İŞ, işveren tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil etti.

Çalışma Bakanlığı, asgari ücret görüşmeleri öncesi yaptığı ankette kamuoyunun beklentisinin 7.845 TL olduğunu açıklamıştı. Türk-İş ise açlık sınırı olan 7.785 TL’nin kırmızı çizgileri olduklarını, ancak refah payının da dikkate alınarak daha yüksek bir rakam olması gerektiğini ifade etmişti. İşveren tarafı ise net bir rakam söylemekten kaçınmıştı.

Toplantı öncesi Bakanlığa girişte asgari ücretin netleşip netleşmediğiyle ilgili soruya Türk-İş Genel Sekreteri Pervul Kavlak, “Bugün netleşecek. Hem işveren hem de bakanlığın elini görelim. Elini görürsek biz de dağarcığımızda ne varsa dökeceğiz” dedi.

Basına kapalı olarak 3 saate yakın süren toplantıda uzlaşma sağlanamadı.

Toplantı sonrasında açıklamalarda bulunan Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, “Bir saat evvel beni de buraya çağırdılar. TÜRK-İŞ, 40 senedir açlık ve yoksulluk sınırıyla ilgili araştırma yapıyor. TÜRK-İŞ’in açlık sınırı 7 bin 785 lira, yoksulluk sınır ise 10 bin lira. 20 gündür TÜRK-İŞ’in talebinin 7 bin 785 lira olduğunu söylüyorlar. Bizim hiçbir teklifimiz olmadı. Şimdi teklifi Bakan Beye ve Komisyona söyledim. TÜRK-İŞ’in teklifi 9 bin lira. Verirlerse masaya oturup imzalarız, vermezlerse o meselenin içerisinde olmayız.” ifadelerini kullandı.

ASGARİ ÜCRET OLASI ZAM ORANLARI

Mevcutta 5500 lira olan asgari ücrete yüzde 20 zam gelirse 6600 lira, yüzde 30 zam gelirse 7150 lira, yüzde 40 zam gelirse 7700 lira, yüzde 50 zam gelirse 8250 lira, yüzde 60 zam gelirse 8800 lira olacak.

 

Exit mobile version