Türk-İş açıkladı: 4 kişilik ailenin açlık sınırı 10 bin 373 TL oldu

Türk-İş, Haziran ayında dört kişilik bir ailenin gıda harcamalarının (açlık sınırı) 10.373 TL olduğunu duyurdu.

aclik siniri habermeydan

4 kişilik ailenin açlık sınırı 10 bin 373 TL oldu.

Türk-İş, Haziran 2023 dönemine ilişkin “Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması”nın sonuçlarını duyurdu. Araştırmaya göre, 4 kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için gereken gıda harcaması tutarı olan açlık sınırı, 10.373 TL olarak hesaplandı. Ayrıca, gıda harcamasıyla birlikte giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve diğer temel ihtiyaçlar için zorunlu aylık harcamaların toplam tutarını ifade eden yoksulluk sınırı ise 33.789 TL olarak belirlendi. Bekar bir çalışanın yaşama maliyeti ise aylık 13.471 TL’ye yükseldi. Ankara’da yaşayan 4 kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarındaki artış, bir önceki aya göre yüzde 0,10 olarak gerçekleşti.

Haziran ayında gıda ürünlerindeki değişimlere göre, süt fiyatı sabit kaldı, peynir fiyatı yüzde 4 geriledi, yoğurt ise yüzde 5 zamlandı. Et ve Süt Kurumu’nda düşük fiyattan satılan ithal edilmiş karkas etlerin bazı marketlerde 30 TL zamlandığı belirtildi. Dana kıyma kilogram fiyatı 220 TL, dana kuşbaşı kilogram fiyatı ise 240 TL olarak kaydedildi. Ulusal zincir marketler ve yerel et satan marketlerde de çoğunlukla 20 TL zam yapıldığı ifade edildi. Ortalama kilogram fiyatıyla birlikte dana kıyma 300 TL, dana kuşbaşı ise 335 TL olarak belirlendi. Haziran ayında kuzu ve balık fiyatları sınırlı düzeyde düşerken, tavuk eti fiyatı yüzde 12 geriledi. Yumurta fiyatı yüzde 3 zamlandı ve tanesi ortalama 3 TL’ye satılmaya başlandı. Kuru fasulyede sınırlı düzeyde, yeşil ve kırmızı mercimekte ise yüzde 7’şer fiyat düşüşü yaşandı. Nohut yüzde 9, yağlı tohumlar ise yüzde 6 zamlandı.

Haziran ayında pirinç yüzde 5, bulgur ve irmik yüzde 3 zamlandı, ekmek ve makarna fiyatı değişmedi. Un fiyatı hafif seviyede düştü. Salata yeşilliklerinden yeşil soğan ve maydanozun fiyatları sabit kaldı, ancak ıspanak, pazı gibi yeşil yapraklı sebzelerin fiyatları yüzde 7 arttı. Patates, kuru soğan, domates, patlıcan, fasulye ve havuç fiyatları geriledi. Kıvırcık ise yüzde 87’lik bir artışla ayın zam şampiyonu oldu ve ortalama 25 TL’ye satıldı. Sivri biber, salatalık ve turp fiyatları yükseldi. Şeftali, kayısı, papaz eriği, çilek, nektarin, yenidünya ve muz fiyatları ise geriledi. En uygun fiyatlı meyve olarak elma belirlendi. Ortalama sebze kilogram fiyatı 19,46 TL, ortalama meyve kilogram fiyatı ise 22,39 TL olarak hesaplandı.

Ayçiçek yağı fiyatı bir ayda ortalama yüzde 3, tereyağı fiyatı ise sınırlı seviyede düştü. Zeytinyağı yüzde 4 oranında zamlandı. Çay yüzde 31, tuz yüzde 30, siyah zeytin yüzde 7, baharatlar yüzde 4, yeşil zeytin ve reçel yüzde 3 zamlandı. Şeker ve pekmezde ise sınırlı seviyede fiyat artışı oldu. Salça fiyatları yüzde 3 düştü.

 

Exit mobile version