Tüketiciyi yanıltabilecek görsellere yakından takip…
Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda işletmelerinin uyması gereken kuralları içeren “Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği Kılavuzu”nu güncelledi. Yeni düzenlemelere göre, gıda ambalajlarındaki görseller, etiketler, reklamlar ve internet sayfalarındaki örnekli gösterimler, tüketiciyi yanıltıcı olabilecek ifadelerle aynı kapsamda incelenecek.
Kılavuzda, gıdaların etiketlerinde kullanılan resimlerin, ad ve açıklamalardan daha fazla etkili olabileceği değerlendirilerek, yanıltıcı ifadelerle birlikte bu tür görsel içerikler de denetim altına alınacak. Arka plan görselleri ve resimler, ürünün türü, bileşimi, kalitesi ya da menşei hakkında yanlış izlenim uyandırmamalı.
Örneğin, aroma verici ile üretilen bir gıdanın etiketinde o aroma vericisinin gerçek görseli kullanılamayacak ve aromalı olduğu belirtilmeli. Meyve, sebze veya baharat gibi ürünlerin etiketlerinde gerçek görsel kullanılabilmesi için, bu ürünlerin bileşimde aroma yerine gerçek bileşen olarak bulunması gerekecek. Çilek veya şeftali aroması fazla olan bir üründe, bu meyvelerin görsellerine yer verilemeyecek.
Ayrıca, “doğal” terimi yalnızca kültür ve enzimler dışında bileşen kullanılmadan üretilen süt ürünleri için geçerli olacak. “Yüzde 100 doğal”, “gerçek doğal” gibi ifadeler ise yasaklanacak. “Günlük” terimi sadece raf ömrü 24 saat olan gıdalarda kullanılacak ve üretim tarihi belirtilmesi zorunlu olacak.
Glüten intoleransı olanlar için özel düzenlemeler de yer alıyor. Glütensiz gıdalar için, “glütensiz”, “glüten içermez” gibi ifadeler kullanılabilecek. Ayrıca, glüten intoleransı olan bireyler için uygun olduğu belirtilen ürünlerde özel formülasyon açıklamaları da yapılabilecek.
Son olarak, toplu tüketim yerlerinde servis edilen gıdalarda, tüketicilerin talepleri doğrultusunda, içerik bilgileri verilecek ve alerjen, alkol veya domuz kaynaklı bileşenler hakkında bilgilendirme yapılacak.