Trafik sigortasında kapsamlı reform kapıda!

Trafik sigortasında yapılması planlanan yeni düzenleme ile sistem tamamen değişiyor. Çalışma kapsamında, bedeni hasarlar için sigorta şirketlerinin katkı sağlayacağı bir havuz oluşturulacak. Şirketler yalnızca maddi hasarları karşılayacak. İşte düzenlemenin detayları...

trafik sigortasi habermeydan

Trafik sigortasında kapsamlı reform kapıda…

Sigorta şirketlerinin 2023 yılını 13 milyar TL zarar ile kapatmasının ardından, bu zararın 2024’te 20 milyar TL’yi aşması bekleniyor. Uzun süredir trafik sigortası primlerinin yetersizliğinden şikayet eden sigorta şirketleri, serbest tarife çağrısında bulunuyordu.

Yeni Düzenleme: Bedeni Hasarlar İçin Havuz Sistemi

Hürriyet Gazetesi’nin haberine göre, trafik sigortasındaki sorunların çözümü için yeni bir formül bulundu. Yeni düzenleme ile bedeni hasarlar için kamu tarafından bir havuz oluşturulacak. Vefat ve sakatlık tazminatları bu havuzdan karşılanacak. Sigorta şirketleri, sattıkları her poliçede bedeni hasar priminin yüzde 50 ila yüzde 80’ini bu havuza aktaracak. Bu oranlar, sigorta şirketlerinin mali yapılarına göre değişiklik gösterecek.

Yeni uygulama ile sigorta şirketleri yalnızca maddi hasarları karşılayacak, bedeni tazminat ödeme yükümlülükleri ortadan kalkacak. Uygulamanın 2025 yılının ortalarında hayata geçirilmesi planlanıyor.

Davalar ve Maliyet Artışları

Mevcut sistemde sigorta şirketleri vefat ve sakatlık gibi bedeni hasarları karşılıyor. Ancak 2024’ün ilk yarısında bedeni hasarlar için ödenecek 4,5 milyar TL’lik tutarın 3,5 milyar TL’si davalık durumda. Bu davaların uzun sürmesi, maliyetleri önemli ölçüde artırıyor.

Exit mobile version