Ticaret Bakanlığı harekete geçiyor! 600 fenomen incelemeye alınacak

Dilan-Engin Polat’la ilgili “kara para aklama” soruşturmasından sonra Ticaret Bakanlığı, diğer sosyal medya fenomenlerini de mercek altına alacak.

600 fenomen incelemeye alinacak habermeydan

Ticaret Bakanlığı harekete geçiyor! 600 fenomen incelemeye alınacak.

Ticaret Bakanlığı’nın sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımları ve lüks hayata dair gönderileri içerikleri inceleyeceği öğrenildi. Buna bağlı olarak da içerik üreticilerinden bilgi alacağı belirtildi. Bu kapsamada Ticaret Bakanlığı internetten sipariş verilen ürünlere yönelik etkin piyasa ve gözetim mekanizması için e-Ticarette Ürün Güvenliği Projesi’ni devreye aldı.

E-Ticarette Ürün Güvenliği Projesi

Bakanlığın Piyasa Gözetimi ve Denetimi Raporu’ndan derlediği bilgiye göre, internetin gelişmesi ve yaygınlaşmasıyla klasik alışveriş mecralarından farklı dinamiklere ve kurallara sahip elektronik bir piyasa oluştu. E-ticaret, giderek artan şekilde tüketiciler tarafından tercih edilmeye başlandı ancak bu alan denetimi çok da kolay olmayan yeni bir ticaret biçimi olarak öne çıktı.

Bu alanda duyulan yasal altyapı ihtiyacını gidermek amacıyla hazırlanan “Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanunu” ile giderek yaygınlaşan e-ticarete konu ürünlerin Türkiye’de etkin denetlenebilmesine yönelik kurallar ortaya konuldu.

Kanunun alt mevzuatı olarak hazırlanan “Uzaktan İletişim Araçları Yoluyla Piyasaya Arz Edilen Ürünlerin Piyasa Gözetimi ve Denetimine Dair Yönetmelik Taslağı” da kamuoyunun görüşüne sunuldu. Taslakla internet, telefon gibi uzaktan iletişim araçları yoluyla piyasaya arz edilen ürünlerin şikayet üzerine veya resen denetlenmesinin, işletmecilerin denetimi yapan yetkili kuruluşlarla işbirliği yapmasının ve yetkili kuruluşların denetim için gerektiğinde gizli satın alma yoluyla numune elde edebilmesinin sağlanması amaçlanıyor.

600 fenomene inceleme

Dilan-Engin Polat çifti hakkında “kara para aklama” soruşturması başlatılmasının ardından, Türkiye’deki diğer sosyal medya fenomenleri de dikkatle incelenecek! Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, sosyal medya fenomenlerinin paylaşımlarını ve şaşalı yaşam tarzlarını incelemeye başlıyor. Bu çerçevede yaklaşık 600 sosyal medya fenomeninin ayrıntılı bir şekilde inceleneceği öğrenildi. Bakanlık yetkilileri, yasa dışı durumlarla karşı karşı kalırsa, bu durumu ilgilenen kurum ve birimlere aktaracak. Diğer taraftan, Ticaret Bakanlığı da online şekilde satılan ürünlerin daha dikkatli bir şekilde denetlenmesi suretiyle harekete geçti ve e-Ticarette Ürün Güvenliği Projesi’ni açıkladı. Bu projenin taslağına göre, internet ve telefon gibi araçlarla satışa çıkan ürünlerin, şikayet gelmesi halinde veya kendi inisiyatifleriyle inceleneceği belirtildi.

 

 

Exit mobile version