Tekel bayileri sigara satmama kararı almayı düşünüyor

Türkiye Tekel Bayileri Platformu, sigara satışlarını durdurmayı planladığını açıkladı.

Tekel bayileri sigara satmama karari almayi dusunuyor habermeydan

Tekel bayileri sigara satmama kararı almayı düşünüyor.

Türkiye’deki 150 bin tekel bayisini temsil eden bir kuruluş olan Türkiye Tekel Bayileri Platformu, Son yapılan sigara zamlarının ardından sigara satışlarını durdurmayı planladıklarını açıkladı.

2 Kasım itibarıyla sigaraya yapılan 5 liralık yeni zam yürürlüğe girdi. Gelen son zamla birlikte birçok markadaki en ucuz sigara fiyatı 50-51 TL’ye çıkarken en pahalı sigara fiyatı ise 55 TL ile 57 TL arasında değişkenlik gösteriyor. Platform tarafından yapılan açıklamada son sigara zamlarının ardından henüz zam geçişi yapmayan sigara gruplarının tekellere sigara tedariki sağlamadığı ve bu sebeple sigara satışlarının kısıtlandığı belirtildi.

Konuya ilişkin açıklama yapan Türkiye Tekel Bayileri Platformu Özgür Aybaş, şunları söyledi:

”1-2 TL fark alsak adımız komisyoncu oluyor. Sigaranın kâr marjı 4,5. Bu haksız rekabete Ticaret Bakanlığı’nın, Rekabet Kurumu’nun acilen müdahale etmesi gerekmektedir. TOPTAN ZİNCİR MAĞAZALARDAN ve bu gibi yerlerden sigara aldığımızda biz Tapdk ruhsatlı bayiler olarak fark ödüyoruz.
Sigara kâr marjının acilen banka pos oranları düşünülerek yükseltilmesi gerekmektedir. Sigaranın vergi yükü yıllık cirodaki yeri ayrı tutulmalıdır. Aşırı zamlar tüketiciyi kaçağa ve kalitesiz tütüne sevk ediyor. Keza aynı durum alkol içinde geçerli. Sigara kâr marjı çok düşük ve bizler tekel bayiler olarak Türkiye geneli kar marjı düşük hiç bir tütün mamulünü satmama kararı almayı düşünüyoruz.

Müşteri kartla sigara almak isteğinde kesinti dahil olunca zararına sigara satıyoruz, fark isteyince etik olmuyor, istemeyince biz zarar ediyoruz. Zincir toptan marketler bile biz ruhsatlı bayilerden % 1 oranında komisyon kesiyor. Sigara lüks tüketime girdi. Elbette sigarayı özendirmiyoruz ama asgari ücrete göre orantısız rakamlar devlet bandrollü ürünleri baz alarak alkol ve sigara satışını baz alıp caydırıcı olduğunu ve azaldığı kanaatindeler. Ama yanılıyorlar çünkü kaçağa yöneldi tüketici.”

Exit mobile version