Tarımda verimliliği artıracak yeni üretim planlaması!

Tarım sektöründe üretim planlaması, Orta Vadeli Program'a (OVP) dahil edilerek stratejik ürünlerde verimliliğin artırılması ve sektörde büyümeye katkı sağlanması hedefleniyor.

tarimda verimlilik habermeydan

Tarımda verimliliği artıracak yeni üretim planlaması…

2025-2027 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program (OVP) kapsamında, tarım sektöründe verimliliği artırmak ve büyümeyi desteklemek için kapsamlı bir üretim planlaması yapılması hedefleniyor. Yapısal reformlarla verimlilik ve istihdamın artırılması amaçlanırken, tarım sektöründe sanayi ile etkileşim içinde verimlilik artışları teşvik edilecek ve büyümenin sürdürülebilirliği sağlanacak.

Tarımda verimliliğin artırılması, işlenmemiş tarım arazilerinin üretime kazandırılması ve ekilebilir, sulanabilir alanların genişletilmesi gibi stratejilerle tarımsal üretim artırılacak. Bitkisel ürünlerin arz-talep dengesine, tarım arazilerinin uygun kullanımına ve stratejik ürünlerin yeterlilik seviyelerine göre üretim planlaması yapılacak. Sözleşmeli üretim desteklenecek ve yaygınlaştırılacak, seralar ise doğru yerlerde ve tekniklerle yapılarak modernleştirilecek.

Yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanarak organize tarım bölgeleri artırılacak ve lojistik maliyetlerinin azaltılması sağlanacak. Ayrıca, doğal afetlere karşı korunma da dahil olmak üzere sera alanlarının rehabilitasyonu yapılacak.

Kırsal alanların sosyo-ekonomik gelişimine katkı sağlamak için gençler ve kadınlar için destekleme programları artırılacak. Tarım ve hayvancılığın özendirilmesi hedeflenirken, Genel Tarım Sayımı yapılacak ve tarım envanteri oluşturulacak. Tarım bilgi sistemlerinin altyapısı iyileştirilecek, dijitalleşme ve akıllı tarım uygulamaları yaygınlaştırılacak. Tarım sektöründe fiyat istikrarını sağlamak için stratejik ürünlerde hedef yeterlilik oranları belirlenecek ve üretim planlaması ile fiyat gelişmeleri izlenecek. Bu kapsamda, Gıda ve Tarım Ürünleri Stok Takip Sistemi oluşturulacak ve tarımsal üretim teşvik edilecek.

Exit mobile version