Sıfır araç satışında yeni düzenleme getirildi

Sıfır araç satışlarında yapılan yeni düzenlemeyle, araç satışından kaçınan, yüksek fiyat talebinde bulunan veya tüketiciyi aksesuar almaya zorlayan firmaların yetki belgesi iptal edilecek.

sifir arac satislari habermeydan

Sıfır araç satışında yeni düzenleme getirildi.

Ticaret Bakanlığı, sıfır araç satışlarında yaşanan sorunlara çözüm getirmek amacıyla yeni bir düzenleme yayınladı. İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelikte değişiklik yapılarak, yetki belgesi iptal edilecek fiyat artırıcıların önüne geçildi. Artık araç satışından kaçınan, üretici fiyatının üzerinde fiyat talep eden, tüketicileri aksesuar veya takas işlemlerine zorlayan, piyasa fiyatının altında takas fiyatı belirleyen firmaların yetki belgeleri iptal edilecek. Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, üretici, tedarikçi ve perakende işletmelerin tüketicilerin mallara ulaşmasını engelleyici faaliyetlerinin “stokçuluk” olarak kabul edildiği ve yasaklandığı hatırlatıldı.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

“İşletmelerin bu yasağa uyumu bakanlığımızca yakından takip edilmekte ve aykırı uygulamalarda bulunan işletmeler hakkında ağır idari para cezaları uygulanmaya devam edilmektedir. Son dönemde, ilk tescil motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal eden yetkili bayilerin, tüketicinin ilk tescil motorlu kara taşıtlarına ulaşmasını zorlaştırıcı birtakım faaliyetlerde bulunarak haksız kazanç elde ettiği yönünde gerek sosyal medya platformlarında paylaşımlar yapılmakta gerekse bakanlığımıza şikayet başvurularında bulunulmaktadır.”

Açıklamada, bu faaliyetlerin engellenmesine yönelik Bakanlığa ulaşan talepler ile konuya ilişkin kamuoyu beklentilerinin karşılanması için yönetmelikte değişiklik yapıldığına işaret edilerek, şu ifadeler kullanıldı:

“Diğer taraftan, bakanlığımızın stokçulukla mücadeleye yönelik faaliyetleri kapsamında, söz konusu aykırılıkların her biri stokçuluk kabul edilecek ve her bir aykırılık için ayrı ayrı olacak şekilde yetkili bayiler hakkında 4 milyon 458 bin 600 liraya kadar idari para cezası uygulanacaktır. Ayrıca, bu yetkili bayiler, Bakanlığımızın internet sitesinde ifşa edilecektir.”

Exit mobile version