Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) bünyesinde başlatılan yeni bir uygulama, vatandaşların emeklilik sürecinde yaşadığı kafa karışıklığını giderme konusunda önemli bir noktada görülüyor. SGK’nın internet sitesinde kullanıma açılan “Emekli olursam ne kadar maaş alırım?” uygulaması; her emekli adayının, işlemlerinin tamamlanması sonrasında alacağı maaşı öğrenebilmesini sağlıyor.
Emeklilik hakkının kazanılacağı tarihi baz alarak hesaplamayı yapabilen uygulamada; maaşın hesaplanabilmesi için gereken tüm kriterlerin sisteme işlenmesi gerek. Çalışma günü, işe başlama tarihi, yaş gibi opsiyonları değerlendirmeye alan SGK’nın emekli maaşı hesaplama uygulaması; kişilerin girdiği bilgilerde veya sistemde tutulan kayıtlarda oluşabilecek sıkıntılar nedeniyle yüzde yüz sonuç verdiğini taahhüt etmemekte. Buna rağmen işçi hakları uzmanlarının da tavsiye ettiği başlıca uygulama, SGK’nın geliştirdiği hesaplama sitesi oldu.
Uzmanlara göre de, SGK’nin oluşturduğu platformun gerçeğe en yakın sonucu verdiği onaylanmış durumda. Bugüne dek emekli adaylarının ve emeklilerin hesaplamalarında büyük ölçüde başarı elde eden uygulama; çalışma hayatında önemli bir dönemi geride bırakacak insanların başlıca başvuru noktası oldu. İşçi emeklilerinin minimum 3500 TL maaş aldığı emeklilik sisteminde; malulen emeklilerde ve diğer farklı opsiyonlarda ise bu miktar 2000 TL’ye kadar gerileyebilmekte. Prim ödeme biçimlerine göre değişen emekli maaşı hesaplama sistemleri; kazanılacak ücretin sorgulanabilmesinin de oldukça zor bir durum olduğunu gösteriyor.
SGK Emekli Maaşı Uygulaması Kullanımı
SGK’nın üç farklı emeklilik grubuna özel geliştirdiği uygulamanın kullanım şekilleri de birbirinden farklı dizayn edildi. Hizmet sektörünü kapsayan 4A grubu, esnafları kapsayan 4B grubu ve memurları kapsayan 4C grubunun farklı şartlarını kapsayan bu uygulamalar; prim günü, yıl sayısı ve yaşın esas alındığı uygulamalar olarak öne çıkar. SGK’nın web sitesinde kullanımda olan emekli maaşı hesaplama uygulamalarında; her üç uygulamada da temel bilgilerin girilmesi şartı değişmemekte. Yalnızca prim süresi, yaş ve primlerin ödenme seviyesinde farklılıklar bulunmakta.
4A Emekli Maaşı Hesaplama
Kamu kuruluşlarının geliştirdiği uygulamaların tamamında olduğu gibi, 4A emekli maaşı hesaplama uygulamasında da TC Kimlik Numarası şartı bulunmakta. Sonrasında baba adı, SSK Sicil Numarası, nüfus ili ve doğum tarihi gibi bilgiler girilmekte. Bu bilgilerle birlikte emekli adayına dair tüm bilgileri bir araya getiren uygulama, emekli olabilme süresini ve tahmini maaşı da ortaya koyar.
4B Emekli Maaşı Hesaplama
SGK’nın uyg.sgk.gov.tr hesabından girilen 4B emekli maaşı hesaplama sayfası da, 4A’nın sistemine benzer bir şekilde ilerler. Yalnızca 4B’deki kişilerin esnaf statüsünde olması, bu kişilerin çalıştığı kurumun bulunduğu sektörün kodunu ibraz etmelerini gerektirmektedir.
4C Emekli Maaşı Hesaplama
4C emekli maaşı hesaplama uygulamasında ise; yine benzer bir bilgi verme süreci ve “Sorgula” butonuna bastıktan sonra gelen bilgilerin emekli adayıyla buluşması prensibi işler. Bu sayede emekli adayları, gelecekte kazanacakları maaşın tutarını ve ne zaman emekli olabileceklerini öğrenirler.