SGK’dan ücretsiz hizmet için gelir testi duyurusu

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), vatandaşların Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamında sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanabilmeleri için gelir testine başvurabileceklerini yeniden hatırlattı.

sgk habermeydan 1

SGK’dan ücretsiz hizmet için gelir testi duyurusu…

SGK’nın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, herhangi bir geliri veya sosyal güvencesi olmayan kişilerin Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na gelir testi başvurusu yapmaları gerektiği belirtildi. Açıklamada şu bilgilere yer verildi:

“Aile içi kişi başı gelir, brüt asgari ücretin üçte birinin altında ise ücretsiz sağlık hizmeti alabilirsiniz. Gelir, brüt asgari ücretin üçte biri ve üzerinde ise aylık 600 lira 8 kuruş GSS primi ödeyerek sağlık hizmeti alabilirsiniz.”

Ayrıca, lise mezuniyetinden itibaren 2 yıl geçmemek kaydıyla 20 yaşına kadar, üniversite mezuniyetinden itibaren ise 25 yaşına kadar sağlık hizmetlerinden faydalanma hakkı tanındığı belirtildi.

GELİR TESPİTİ NASIL YAPILIR?

Gelir testinde, başvuran kişinin yaşadığı hanedeki eş, evli olmayan çocuklar, büyükanne ve büyükbabanın gelirlerinin toplamı dikkate alınır. Yani, yalnızca başvuranın geliri değil, hanedeki bu kişilerin de gelirleri hesaba katılır ve toplam gelir belirlenir. Bu toplam gelir, hane içerisindeki kişi sayısına bölünerek kişi başına düşen gelir hesaplanır. Testin amacı, hane halkında kişi başına düşen geliri belirlemek olduğu için aile bireylerinin harcamaları, taşınır ve taşınmaz varlıkları da değerlendirmeye alınır. Test, aşağıdaki unsurların toplanmasıyla sonuçlandırılır.

Exit mobile version