SGK, kayıt dışı yabancı istihdamı konusunda uyarıyor.
Antalya, her yıl dünyanın farklı yerlerinden milyonlarca turist ağırlıyor ve son dönemde yabancı çalışan sayısı, özellikle turizm sektöründe artış gösterdi. Antalya, pandemi ve Rusya-Ukrayna savaşı sürecinde yoğun göç aldı ve bu süreçte, farklı iş kollarında görev yapan turizm sektörü öncelikli olmak üzere yılda 20 binden fazla yabancı uyruklu çalışana ev sahipliği yaptı. SGK İl Müdürlüğü verilerine göre, geçen yıl haziran ayında kentte 20 bin 809, aralık ayında ise 9 bin 721 yabancı çalışan istihdam edildi. Bu yılın Ocak ayı verilerine göre ise kentte kayıtlı 717 bin 615 sigortalıdan 9 bin 256’sı yabancı uyruklu çalışan olarak yer alıyor. Kentte 133 ülkeden yabancı çalışanlar istihdam ediliyor ve turizm sezonunun açılmasıyla birlikte bu sayının 20 bini aşması bekleniyor. Yabancı istihdamında ilk sırayı Rusya, ikinci sırayı Kırgızistan ve üçüncü sırayı Ukrayna’dan gelenler alıyor. Bu ülkeleri Suriye, Almanya ve Endonezya takip ediyor.
Kayıt dışı istihdama yönelik yapılan inceleme sonucunda, geçtiğimiz yıl 1899 iş yerinin çalışanlarına sigorta yaptırmadığı belirlendi. Denetimlerde, 7 bin 609 sigortasız çalışanın kayıt altına alındığı tespit edildi. Yapılan çalışmalarda, sigortasız çalıştırılan 61 yabancı uyruklu çalışan tespit edildi. Ayrıca, sigorta primine esas kazancı eksik bildirilen 653 sigortalı da tespit edildi ve bu çalışanların sigorta primlerine esas kazançları artırıldı. Ticari ve mesleki faaliyeti olmayan 170 sahte iş yerinde ise 3 bin 752 sahte sigortalı tespit edildi ve bu kişilerin sigortalılıkları iptal edildi.
Sosyal Güvenlik İl Müdürü Beyazıt Ablay, kayıt dışı yabancı çalışana yönelik şikayetlerin son dönemde arttığına değindi. İl Müdürlüğü bünyesinde 96 personelle kayıt dışı istihdamı ortadan kaldırmak için çalışmalarını sürdürdüklerini vurgulayan Ablay, şunları söyledi:
“Antalya, ülkemizin en önemli turizm destinasyonlarından biri. Farklı ülkelerden gelen turistleri ağırladığımız gibi çok sayıda yabancı çalışanı da istihdam ediyoruz. Kurumumuz verilerine göre yaz sezonunda 20 bin civarında yabancı çalışan istihdam ediyoruz. 2023 Ocak ayı verilerine göre kentte 9 binden fazla yabancının çalıştığını görüyoruz. Yabancıların çalışması belli bir prosedüre bağlı. Yerli iş gücünün korunması için yasal düzenlemeler var. Yabancıların ülkemizde çalışabilmesi için çalışma izni alınmalı. Bu izin alındıktan sonra ülkemizde yabancı çalıştırılabiliyor. Yaptığımız denetim ve incelemelerde, yabancı çalışanların kayıt dışı kaldığını tespit ediyoruz. Yabancıların çalışma izni olmadan çalıştırıldığı tespit edilirse SGK olarak para cezası uygulanıyor, işverenin prim teşvikleri blokaja uğruyor. Yabancı kişinin sınır dışı edilmesi gibi durumlarla da karşılaşılabilir. Yabancı çalışanın kayıt altına alınması ve prim sistemine dahil edilmesi kaçınılmaz. İl müdürlüğümüzde 96 denetmen aracılığıyla kayıt dışı olgusunu ortadan kaldırmak ve kayıtlı istihdamı teşvik etmek amacıyla denetimleri yürütüyoruz. İşverenlerin bu konuya hassasiyet göstermesi çok önemli.”