SGK açıkladı: Emekli veya dul aylığı yetim aylığına engel değil

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), eşi vefat etmiş bir kadının, hem vefat eden eşinden hem de vefat eden babasından aynı anda iki ayrı maaş alabileceğini duyurdu. Emekli veya dul aylığı yetim aylığına engel değil.

yetim ayligi habermeydan

Emekli veya dul aylığı yetim aylığına engel değil.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), eski bir milletvekilinin kızının TBMM Dilekçe Komisyonu’na yaptığı başvuru sonucunda incelenen dosyayla ilgili Meclis’e gönderdiği yazıda, binlerce kadının hak kaybını önleyecek bilgilere yer verdi. SGK, söz konusu kişilerin 4-a veya 4/b kapsamında çalışmaları veya bu sigortalılık statüleri esas alınarak emekli veya dul aylığı almalarının, kendilerine yetim aylığı bağlanmasına engel olmadığını belirtti. Bu açıklama doğrultusunda, başvuranın, hem ölen eşinden hem de babasından kalan her iki aylığını da birlikte almasına engel herhangi bir hükmün bulunmadığı ifade edildi.

Bilgilere göre, eski Van Milletvekili M.K.’nin kızı E.N., TBMM Dilekçe Komisyonu’na başvurarak, vefat eden Bağ-Kur emeklisi eşinin maaşını almaya devam ettiği sırada, yaşamını yitiren emekli milletvekili babasının da maaşını alıp alamayacağını sordu. E.N., babasının emekli maaşını almaya başlaması durumunda ölen kocasının maaşının kesilip kesilmeyeceği, ayrıca kendisinin başvurması halinde diğer dul kardeşinin babasından dolayı aldığı maaşın kesilip kesilmeyeceği konusunda bilgi talep etti.

TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanı AK Parti Adana Milletvekili Sunay Karamık, geniş bir kitleyi ilgilendiren bu başvuruyu işleme alarak SGK’dan konunun incelenmesini ve bilgi verilmesini istedi. SGK tarafından gönderilen yazı, aynı durumdaki kişileri sevindirecek bilgiler içeriyordu.

SGK, komisyona gönderdiği yanıt yazısında, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Emekli Sandığı Kanunu’nun “Dul ve Yetim Aylıkları” hükümlerine ilişkin uygulamayı açıkladı. Buna göre, vefat eden kişinin emekli maaşının, eşi için yüzde 50’si oranında bağlandığı belirtildi. Aylık alan yetimi bulunmayan dul eşlere ise vefat eden kişinin emekli maaşının yüzde 75’i oranında aylık bağlandığı bilgisi verildi. Ayrıca, vefat eden kişinin çocukları ile ana veya babaları için de emekli maaşının her birine yüzde 25’i oranında aylık bağlandığı ifade edildi.

“Ölenin aylık bağlanacak iki çocuğun bulunması halinde, bağlanacak aylığın toplam oranı yüzde 80 olarak belirlenmiş olup, dolayısıyla bu kapsamdaki çocukların her birine ölen emeklinin aylığının yüzde 40’ı esas alınarak aylık ödenmektedir. Kendisinden aylık bağlanacak olanların ölümü tarihinde evli bulunmayan kız çocuklarına aylık bağlanır. Evlenme dolayısıyla aylığı kesilmiş olanlardan sonradan boşanan veya dul kalanların da eski aylıkları bağlanarak ödenir. Ölüm tarihinde evli olmaları sebebiyle aylık bağlanmamış kız çocuklarından bilahare boşanan veya dul kalanlara da bu tarihleri takip eden ay başından itibaren aylık bağlanır. Bu kapsamda, kız çocuklarına aylık bağlanabilmesi için evli olmama şartı aranmakta olup, emeklinin vefat tarihinde evli olması nedeniyle aylık bağlanamayan kız çocukları daha sonra dul kalmaları veya boşanmaları halinde aylığa hak kazanabilmekteler, bu şekilde sonradan aylık bağlanması halinde ise diğer hak sahiplerinin aylıkları yeni duruma göre düzeltilmektedir.”

Yazıda, söz konusu kişilerin “4-a veya 4/b” kapsamındaki çalışmalarının veya bu sigortalılık statüleri esas alınarak emekli veya dul aylığı almalarının kendilerine yetim aylığı bağlanmasına da engel teşkil etmediği kaydedildi.

Exit mobile version