Sebze ve meyvelerin fiyatı 10 TL’nin altına düşmedi

Pahalı üretim maliyetleri, bolluk döneminde bile fiyatlarda düşüş sağlamayabilir. Türkiye'nin bu yaz sebze ve meyve arzında yaşanan sorunlara ve olumsuz hava koşullarına bağlı olarak, özellikle patates ve soğan gibi ürünlerde krizli bir döneme girebileceği öngörülüyor.

pazar meycve sebze habermeydan

Sebze ve meyvelerin fiyatı 10 TL’nin altına düşmedi.

Yüksek üretim maliyetleri çiftçilerin topraklarından ayrılmasına sebep olurken, tüketiciler de 30 TL’ye kadar yükselen soğan ve 100 TL’ye kadar çıkan biber fiyatlarıyla geçim mücadelesi veriyorlar. Plansız üretim ve yüksek maliyetler nedeniyle, artık bile hallere gidip 5-10 TL’ye sebze-meyve bulma döneminin sona erdiğine dikkat çeken Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan, 10 TL’nin altındaki fiyatların çiftçileri bitirdiğini belirtti.

Tavşan, bu yıl kuru soğan arzında sıkıntı olduğunu ve patatesin de tehlikeli bir döneme girdiğini ifade etti. Ancak, 15 gün içerisinde fiyatlarda bir rahatlama ve hasatta da bir artış beklediklerini dile getirdi. Antalya halinde geçen yılın nisan ayında kilosu en yüksek 5 TL’den satılan kuru soğanın fiyatı, 2023 Nisan ayında yüzde 440 artarak 27 TL’ye yükseldi. Ayrıca, 12 TL’den satılan domatesin fiyatı da 18 TL’ye yükseldi.

Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan’a göre, yüksek üretim maliyetleri çiftçilerin tarlalarını terk etmesine neden olurken, tüketiciler marketlerde 30 TL’ye soğan ve 100 TL’ye biber gibi yüksek fiyatlarla karşı karşıya kalıyorlar. Plansız üretim ve yüksek maliyetler sebebiyle pazarda bile artık 5-10 TL’ye sebze meyve bulma günlerinin bittiğini belirtti.

Tavşan ayrıca bu yıl deprem bölgesinden sebze meyve hasadında büyük bir sıkıntı beklenmediğini ancak yüksek arzın fiyat düşüşüne neden olmayacağını ifade etti.

Yüksek üretim maliyetlerinin fiyatları düşürmeyi engellediğini söyleyen Tavşan, 10 TL’nin bile zor olduğunu belirterek, “Ürünleri 5-10 TL’ye almak artık zor. Bu fiyatların altına inerse çiftçi perişan olacak. Hallerde 5-10 TL’ye ürün olduğunu ciddi şekilde ucuz kabul etmek gerekir. Bu perakendeye gittiği zaman 5 TL’ye satılan ürün 10 TL’den satılır. Sebze meyve çok olunca fiyat düşüşü olabilir ama üreticiler gerçekten çok zarar eder” dedi.

Geçen yıl marketlerde dönem dönem 1-2 TL’ye kadar düşen kuru soğanın çiftçileri zarara uğrattığını ve bu sene ekimde azalma yaşandığını belirten Tavşan, Adana’da hava şartlarından dolayı tarlaya girilemediğini ve kuru soğan arzında sıkıntı yaşandığını ifade etti. Tavşan, “Kuru soğan yok. İhracatı da kısıtladıkları halde fiyatlar yükseldi. Elde soğan yok. Patates tehlikede bu sefer de. Patates fiyatları yükseliyor” diye konuştu.

 

Exit mobile version