Savunma Ve Havacılık İhracatında Rekor

2022 yılında önemli başarılara imza atan yerli savunma sanayisi altın yılını yaşıyor. Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, 2022'yi hedeflere büyük ölçüde ulaşılan bir yıl olarak geçirdiklerini söyledi.

savunma sanayi rekor habermeydan

2022’de yoğun bir çalışma yürüten yerli savunma sanayisi başarılı ürünleriyle ihracat rekoru kırdı. Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, “Yerli ve milli imkanlarla tasarladığımız, geliştirdiğimiz ve ürettiğimiz, SİHA’larımızı, deniz platformlarımızı, kara araçlarımızı, füzelerimizi, insansız kara ve deniz araçlarımızı, elektronik harp sistemlerimizi güvenlik güçlerimizin hizmetine sunarak, onların sahadaki gücüne güç kattık. Savunma ve havacılık ihracatımız 4 milyar doları aşarak tarihin en yüksek seviyesine ulaştı. 2023 yılında da Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde tam bağımsız savunma sanayisi hedefimizde milli teknoloji hamlelerimizi bir bir hayata geçirmeye devam edeceğiz. Türkiye Yüzyılı’nın lokomotif sektörlerinden biri olarak gördüğümüz savunma sanayimizi, kullanıcı makamlarımız, güvenlik güçlerimiz, firmalarımız ve ekosistemimizin diğer bütün paydaşlarıyla daha da ileriye taşıyacağımıza yürekten inanıyorum.” dedi.

Türkiye’nin ilk insansız savaş uçağı Bayraktar Kızılelma, ilk uçuşunu gerçekleştirdi. 6 tonluk kalkış ağırlığına sahip olan Kızılelma, milli olarak geliştirilen tüm mühimmatları kullanacak ve 1500 kilogram faydalı yük taşıma kapasitesi ile büyük bir güç çarpanı olacak. 18 Mart 2023’te hangardan çıkıp motor çalıştıracak milli muharip uçağın parçaları üretilmeye başlanmıştı. Bu kapsamda ilk prototipin birleştirme ve sistem entegrasyon çalışmalarına başlandı. Türkiye’nin savaş uçağı 5. nesil olacak ve Türk havacılığına üstün kabiliyetler kazandıracak.

Ayrıca 2022 yılında SİHA’lar Akıncı ve Bayraktar TB2, Aksungur, Anka ve kamikaze drone Kargu’nun teslimatları da devam etti. Türkiye’nin hava savunma sistemleri ve füzelerinde de önemli gelişmeler yaşandı.

Hisar Hava Savunma Sistemi teslimatları sürerken, tek bir asker tarafından omuzdan atılabilen Sungur kullanıma girdi ve Türkiye’nin şu ana kadarki en uzun menzilli füzesi Tayfun’un ilk atışı gerçekleştirildi. 560 km ile Tayfun kısa menzilli balistik füze olarak Türkiye için önemli bir güç çarpanı olacak. İnsansız deniz araçlarının donanmaya kazandırılması için çalışmalar artarken, 2022 yılında aynı zamanda istihbarat gemisi ufuk hizmete alındı. Yeni tip denizaltıların yapımına hız verilirken, yılın son savunma sanayii icra komitesi toplantısında 3 yeni milli savaş gemisinin üretimi için karar verildi.

 

Exit mobile version