Savunma sanayi şirketleri borsada yatırımcısına kazandırdı.
Geçen yıl savunma sanayi şirketleri borsada dikkat çeken bir yükseliş performansı sergiledi. Şirketlerin geliştirdiği projeler ve yatırımlar, hisse değerlerini olumlu etkilerken, iki savunma sanayi şirketi halka arz sonrasında yatırımcılarına önemli kazanç sağladı.
Altınay Savunma Teknolojileri, 16 Mayıs 2024’te Borsa İstanbul’da işlem görmeye başladı ve hisseleri yıl boyunca yüzde 133,5 oranında değer kazandı. Sektörün bir diğer önemli oyuncusu ASELSAN, yüzde 61,5’lik yükselişle yatırımcısına kazanç sağladı. ASELSAN, geliştirdiği yerli ve milli haberleşme sistemleriyle güvenlik güçlerinin iletişim altyapısında kritik bir rol üstlenirken, 50,8 milyon avroluk Avrupa Birliği merkezli bir müşteriye kara silah sistemleri ihracatı gerçekleştirdi. Ayrıca, ASELSAN’ın, “Defense News Top 100” listesinde 42. sırada yer aldığı ve 2030 hedefi olarak dünyanın ilk 30 savunma şirketi arasına girmeyi planladığı vurgulandı.
Otokar, ihracata dayalı büyüme stratejisiyle öne çıkarak, satışlarının yüzde 70’ini yurt dışına gerçekleştirdi. Şirket, Romanya ile yaklaşık 1 milyar dolarlık Türkiye’nin en büyük kara aracı ihracat sözleşmesine imza attı. Otokar hisseleri geçen yıl yüzde 15,5 oranında değer kazandı.
Diğer şirketlere bakıldığında, Papilon Savunma yüzde 48,7, Onur Yüksek Teknoloji yüzde 45,8 artış sağlarken, SDT Uzay ve Savunma Teknolojileri hisselerinde yüzde 20,7’lik düşüş görüldü.
Türk savunma sanayi şirketleri, borsa performanslarıyla uluslararası rakiplerini geride bıraktı. Örneğin, Japon Mitsubishi Heavy yüzde 169,7, Güney Koreli Hanwha Aerospace yüzde 153,5 ve Alman Rheinmetall AG yüzde 115,3 oranında değer kazanırken, Türk şirketlerinin performansı bu başarılarla yarışır nitelikteydi.
Öte yandan, ABD’li savunma şirketlerinden bazıları yatırımcılarını hayal kırıklığına uğrattı. L3 Harris Technologies yüzde 0,8, Northrop Grumman yüzde 0,3, Boeing ise yüzde 32 oranında değer kaybetti.