Resmi Gazete’de yayımlandı! Engellilerin ÖTV’siz araç alımında yeni dönem.
TBMM’de kabul edilen kanun teklifiyle malul ve engellilerin araç alımına ilişkin düzenleme yapılmış ve malul – engellilerin ÖTV’siz araç alımı için yüzde 20 yerlilik şartı getirilmişti. Fakat Cumhurbaşkanı’na bu istisnanın uygulanmasında değişiklik yapma hakkı da verilmişti. Bugünkü Resmi Gazete’de yer alan Cumhurbaşkanı Kararı’na göre bu yetki kullanıldı ve ÖTV’siz araç alımı konusunda yerlilik şartı yüzde 20’den yüzde 40’a çıkarıldı.
Karara göre ÖTV’siz engelli aracı alacak olanlar yüzde 40 yerlilik oranına sahip modellerden alabilecek. Bu karar ile ithal lüks araçların engelli aracı olarak alınmasının önüne geçilmesi hedeflendi.
Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, ÖTV istisnası olarak engelli vatandaşlara yapılan satışlarda yerlilik oranı yüzde 40’a, bu istisna kapsamında alınan araçlar için elde tutma süresi de 5 yıldan 10 yıla çıkarıldı.
Böylelikle artık ÖTV muafiyeti, limit düzenlemesinin yanı sıra ‘yerlilik oranı’ nedeniyle de birçok modeli içermeyecek. Çok sayıda parçasının üretimi Türkiye’de yapılan otomobiller için ÖTV’siz satış imkanı tanınırken, bu araçların markaları ve modelleri merak konusu oldu.
İşte Türkiye’de satışa sunulabilecek ÖTV muafiyetli araçların listesi:
Fiat Egea Sedan,
Fiat Egea Cross,
Fiat Egea Cross Wagon
Renault Clio,
Renault Megane,
Dacia Duster
Hyundai i10,
Hyundai i20,
Hyundai Bayon
Toyota Corolla,
Hyundai C-HR
Togg T10X
KİMLER ÖTV MUAFİYETİNDEN YARARLANIYOR?
ÖTV muafiyetli araç hakkından yüzde 90 ve üzerinde engeli bulunan vatandaşlar yararlanabiliyor. Yüzde 90 ve üzeri engele sahip kişiler için bir yaş sınırlaması yok ve belirleyeceği kişiler de aracı kullanabiliyor.
Engelli kişi 18 yaşının altında veya araç kullanamayacak durumda ise aile bireylerine bu aracı kullanma hakkını tanınıyor. Ayrıca yine bu kişiler, aracın satın alım işlemlerini gerçekleştirebiliyor.
ÖTV muafiyetli araç alımından şehit eş veya çocuklarından birisi, eş ve çocuğu yoksa anne veya babasından birisi bir defaya mahsus yararlanabiliyor.