Rekabet Kurulu’nda META hakkında geçici tedbir kararı

Rekabet Kurulu, Threads ve Instagram uygulamalarını kullanarak META'nın hâkim durumunu kötüye kullandığı şüphesiyle başlatılan soruşturmada geçici tedbir kararı verdi.

rekabet meta habermeydan

Rekabet Kurulu’nda META hakkında geçici tedbir kararı geldi.

Rekabet Kurumu, META hakkında başlatılan soruşturmada geçici tedbir kararı ve günlük 4,8 milyon lira ceza uygulanmasına karar verdiğini duyurdu. Kurumun internet sitesinde yayımlanan karara göre, META’nın Threads profili oluşturan kullanıcıların verilerini, onay seçeneği sunmaksızın birleştirmesinin soruşturma tamamlanana kadar telafisi güç zararlara yol açacağı değerlendirildi.

Mevcut bulgular çerçevesinde, Instagram ve Threads arasındaki veri aktarım mekanizmasının engellenmesi yönünde geçici tedbir uygulanmasına karar verildi. Ayrıca, META’nın Facebook, Instagram ve WhatsApp hizmetlerinden topladığı verileri birleştirerek rakiplerinin faaliyetlerini zorlaştırdığı ve pazar giriş engeli oluşturduğu tespit edildi. 2021 yılında başlatılan soruşturmada, META’ya ekonomik bütünlüğü hakkında 346 milyon 717 bin 193 TL idari para cezası uygulanmıştı. Ancak, belirlenen süre içinde META’nın sunulan önerileri yetersiz bulunduğu için, günlük 4 milyon 796 bin 152 TL idari para cezası uygulanmasına karar verildi.

Kurul ayrıca, META’nın kullanıcıların veri birleştirmeye onay vermesi gerektiğini ve kullanıcıları yeterince bilgilendirmesi gerektiğini belirtti. META’nın uyum tedbirleri almadığı sürece her gün için 4 milyon 796 bin 152 Türk Lirası idari para cezası uygulanacak.

Exit mobile version