Plastik Poşetlere Zam Geldi!

Marketlerde kullanılan plastik poşetlere dair zam kararı, bugün yayımlanan Resmi Gazete'de açıklandı.

poset 1

Market alışverişlerinde çokça kullanılan plastik poşetlere dair zam söylentileri; Aralık ayının ilk günlerinden bu yana konuşulmaktaydı. Geçtiğimiz günlerde bu iddialar birçok farklı kaynaktan yalanlansa da, bugün yayımlanan Resmi Gazete ile birlikte zam senaryoları gerçeğe dönüştü. 1 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe gireceği açıklanan kararla birlikte; plastik poşette yeni fiyat 38.5 kuruş oldu. Uzun bir süredir 25 kuruşa satılan poşetler; plastik içerikli ürünlere getirilen geri kazanım katkı payı kapsamında zamlandı.

2019 yılından bu yana marketlerde ücret karşılığı satılan poşetler; geri kazanım katkı payı konusunda en çok dikkat çeken üründü. Vatandaşların neredeyse her gün karşılaştığı ve satın aldığı poşetlerle birlikte, günlük tüketimde var olan birçok ürüne de geri kazanım katkı payının yol açtığı zamlar getirildi. 2023 Ocak itibarıyla yürürlüğe gireceği kesinleşen düzenlemede; ağırlıklı olarak plastik bazlı ürünlerin katkı payında artışların olduğu görüldü.

Yeni yılla birlikte zamlanacak ürünlerin en başını çeken plastik poşetle birlikte; diğer birçok plastik bazlı ürüne de zamlar yapıldı. Örneğin; binek araç lastiklerinde adet başına 6 TL geri kazanım katkı payı güncellemesi yapıldı. Araç akülerinde ise cinsine göre kg başına 15, 60 veya 150 kuruş alınacak. Pillerde bu rakam 6 ile 32 TL arasında değişiklik gösterecek. Otomotiv veya lityum içerikli pillerde ise kilogram başına 46 TL alınacak. Madeni yağlardan kg başına 150 kuruş, bitkisel yağlarda ise 32 kuruşluk katkı payı kesilecek.

Elektronik Eşyalara Da Katkı Payı Geldi!

Plastik poşet ve plastik bazlı ürünlerin çevreye kattığı zararın karşılanabilmesi adına getirilen katkı payları; elektronik ev aletlerinde de kendisini gösterdi. 1 Ocak 2023 itibarıyla yürürlüğe gireceği kesinleşen bu düzenleme içerisinde; elektronik aletlerin de kilogram başına katkı payı içereceği kesinleşti. İklimlendirme cihazları ve eczanelerden alınan ilaçlar da, doğaya zarar veren ürünler kullanmaları sebebiyle katkı payı kapsamına dahil edildi.

Televizyon, monitör, telekomünikasyon cihazları, küçük ev aletleri gibi ev içi kullanıma uygun elektronik ürünler; kg başına 60 kuruş katkı payı içerecek. Klimalarda bu rakam 95 kuruş seviyesine yükselecek. İlaçların ücretlerinde ise kutu veya şişe başına 3,2 kuruş tahsil edilecek.

Günlük alışveriş dolaşımındaki ambalajlar için de geri kazanım katkı payı ücretleri açıklandı. Resmi Gazete’de karara bağlanan bu tasarıda; plastik, metal, cam ve kağıt-karton ağırlıklı kompozit içecek ambalajları ile ahşap ambalajların tamamından katkı payı alınacağı kesinleşmiş oldu.

Exit mobile version