Pasaportta harç farkı krizi

Geçtiğimiz yıl harç yatırıp, yoğunluktan dolayı 2023’e randevu almak zorunda kalanlardan pasaport defter ve harçlarına yapılan yüzde 123’lük zammın farkını yatırmaları istendi.

pasaport harc farki habermeydan

Yeni yıl itibarıyla pasaport harç ve ücretlerine yüzde 123 zam geldi. Pasaport harçlarına zam geleceğini duyan birçok vatandaş Nüfus İl Müdürlüğü’nde yoğunluk oluşturdu. Zamlı fiyattan etkilenmemek için yeni yıldan önce pasaport harçlarını yatıran ancak yoğunluk nedeniyle randevuları 2023 yılına verilen vatandaşlardan yüzde 123 zamlı pasaport harcının farkını yatırmaları istendi.

Harç farkı ödemek zorunda kalan vatandaşlar, hem sosyal medyada hem de CİMER’e şikayette bulunarak tepki gösterdi. Yansıtılan yüzde 123’lük zam ile dört kişilik bir ailenin 10 yıllık bordo pasaport için harç farkı 7 bin liradan 15 bin liraya kadar yükseldi.

Konu ile ilgili konuşan Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, “Vatandaşlara, hem harçların yatırıldığı Gelir İdaresi Başkanlığı’na hem de pasaportların alındığı İçişleri Bakanlığı’na hitaben internet üzerinden bir itiraz dilekçesi yazmalarını tavsiye ediyoruz. Bu kişiler, pasaport için müracaat ettikleri tarihte işlem yapılmış olsaydı ödeyecekleri ücretin miktarını ve daha düşük olduğunu belirterek bir dilekçe oluşturabilirler. Bu süreç olumlu sonuçlanmadığı takdirde, yine internet üzerinden Kamu Denetçiliği Kurumu’na başvurarak bu uygulamanın ‘iyi idare ilkelerine’ aykırı olduğunu belirtip mağduriyetlerinin giderilmesinin sağlanmasını talep edebilirler. Kamu Denetçiliği Kurumu, TBMM bünyesinde kanunla kurulmuş olup, kamu kurumlarının vatandaşla ilişkilerinde ortaya çıkan olumsuzluklara karşı ‘vatandaşın avukatı’ konumundadır. Bu fonksiyonu sayesinde kamu kuruluşlarına tavsiyelerde bulunuyor. Ve bu tavsiyeler oldukça etkili sonuçlar verebiliyor. Öte yandan, söz konusu durum Aralık 2022’de pasaport başvurusu yapan vatandaşlara net olarak söylenmeliydi. Bilgilendirilme hakkı evrensel bir tüketici hakkıdır ve bu konuda doğan mağduriyetler giderilmelidir” dedi.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta ise konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde gündeme getirdi. “Millete tuzak mı kuruyorsun. Hile mi yapıyorsunuz” diye soran Erhan Usta şunları söyledi: ” Pasaport harcına insanlar yılbaşından önce müracaat etmiş. Elde dekontları var. 1478 lira yatırın demişler. Müracaat üzerine kendi kendine bir insan yatıramaz. Müracaatın sonrasında para yatırılması talep ediliyor. 1478 lira Maliye’ye yatırılıyor. Ondan sonra randevu 1 Ocak’tan sonraya veriliyor. Vatandaş pasaport almaya gidecek Bu sefer diyorlar ki 1478 liraya 1818 lira fark vereceksin diyorlar. Böyle bir devlet anlayışı olur mu? Tahsil etme kardeşim bu parayı. Sen millete tuzak mı kuruyorsun. Hile mi yapıyorsun. Tühsel atteıen pürünon dühü sdnrü yılbaşından sonra farkı istenir mi?” ifadelerini kullandı.

Exit mobile version