OECD açıkladı: Tarım sektörü çok sayıda zorlukla karşı karşıya

Bazı ülkelerde uygulanan ihracat kısıtlamaları, küresel ticaret sistemine ek yük getirirken, birçok ülkede artan çiftçi protestoları, tarım sektörünün karşılaştığı ekonomik, sosyal ve politik zorlukları gözler önüne seriyor.

oecd tarim habermeydan

OECD, “Tarım sektörü çok sayıda zorlukla karşı karşıya” açıklamasında bulundu.

OECD, küresel tarım sektörünün, jeopolitik gerilimler ve iklim değişikliği kaynaklı aşırı hava olaylarının artan sıklığı gibi çok sayıda zorlukla karşı karşıya olduğunu belirtti. Özellikle Rusya-Ukrayna savaşı ve Orta Doğu’daki gerilimler gibi faktörler tarım ürünlerinin ulusal ve uluslararası pazarlarını etkiliyor. İhracat kısıtlamaları, uluslararası ticaret sistemi üzerinde baskı yaratırken, birçok ülkede çiftçi protestoları, tarımın ekonomik, sosyal ve politik zorluklarını gözler önüne seriyor.

Bu bağlamda ülkeler tarım politikalarını sürdürülebilirlik ve verimlilik odaklı uygulamalarla yeniden şekillendiriyor. OECD’ye göre, incelenen 54 ülkede 2021-2023 döneminde tarıma yapılan yıllık ortalama destek 842 milyar dolar olurken, Çin, ABD, Hindistan ve Avrupa Birliği en yüksek desteği sağlayan bölgeler oldu.

Verimlilik artışı, son yıllarda tarımsal üretimin itici gücü olarak öne çıkarken, OECD sürdürülebilir bir tarım için net hedefler belirleyerek, çevresel etkileri azaltmayı ve inovasyonu teşvik eden politika yaklaşımlarını öneriyor. Türkiye özelinde ise, 2021-2023 döneminde üreticilere sağlanan desteklerin OECD ortalamasına yakın olduğu ve sektörde inovasyon, sulama sistemlerinin iyileştirilmesi ve yerel koşullara uygun mahsuller üzerinde odaklanıldığı belirtiliyor. OECD, Türkiye’nin sürdürülebilir verimlilik için çiftçilerin yeni yöntemleri benimsemesine elverişli bir ortam sağlaması gerektiğine dikkat çekiyor.

Exit mobile version