MÜSİAD’dan asgari ücret talebi: Geçmiş 6 aylık enflasyon + büyüme

MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, asgari ücret artış oranının son altı ayın enflasyon oranına ek olarak aynı dönemin ekonomik büyüme oranını da hesaba katarak belirlenmesi önerisini sundu.

asgari ucret habermeydan

MÜSİAD’dan asgari ücret talebi geldi.

Türkiye’de, 11 Aralık’ta başlayacak olan asgari ücret belirleme süreciyle ilgili yoğun bir ilgi var ve tarafların artış oranı konusundaki önerileri de devam ediyor.

Son önerilerden biri Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından yapıldı.

MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı, Anadolu Ajansı’na verdiği röportajda, 2024’te geçerli olacak asgari ücrete ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Yeni yılda geçerli olacak asgari ücretin, çalışanları fiyat artışlarının altında ezdirmeyecek bir oranda belirlenmesi gerektiğini vurgulayan Asmalı, “Bilhassa enflasyonist süreçlerde asgari ücretin belirlenmesine yönelik belirsizlikler artmakta, beklentiler farklılaşmaktadır. Söz konusu belirsizliklerin azaltılması ve spekülasyonların önüne geçilmesi için, asgari ücretin tespitinde kalıcı bir formülün bulunması elzemdir” ifadelerini kullandı.

Asmalı, asgari ücret artış oranı belirlenirken enflasyon oranının yanı sıra GSYH büyüme oranının da dikkate alınması gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

“Önerdiğimiz formülümüzde asgari ücret artış oranı; geçmiş 6 aylık enflasyon oranına, yine son 6 ayın ekonomik büyüme oranı eklenerek belirlenmektedir. Böylece çalışanlarımızın; bir yandan emeklerinin enflasyonun altında ezilmesinin önüne geçilecek diğer yandan milli gelir artışından pay almaları sağlanmış olacaktır. Bu formül, asgari ücretin belirlenmesindeki belirsizlikleri azaltarak reel sektörün daha sağlıklı fiyatlandırma yapmasına olanak tanırken, çalışanların satın alma gücünü koruyarak gelir dağılımında oluşabilecek bir kötüleşmenin önüne geçecektir.”

MÜSİAD’ın önerdiği asgari ücret formülüne göre yapılan hesaplamada, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre son 5 ayda enflasyon yüzde 33,7 olarak kaydedildi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Orta Vadeli Program (OVP) tahminlerine göre, 2023 yıl sonunda enflasyonun yüzde 65 olması bekleniyor. Eğer enflasyon beklentilere uygun ilerlerse, son 6 ayın enflasyonu yüzde 37,8 olarak hesaplanacak.

OVP’deki 2023 büyüme beklentisi ise yüzde 4,4 düzeyinde.

MÜSİAD’ın önerisi dikkate alınırsa, asgari ücret artışının yüzde 40 civarında olması bekleniyor. Dolayısıyla, asgari ücrete yüzde 40 artış yapılması durumunda 2024 için asgari ücretin 16 bin TL seviyesine çıkması öngörülüyor.

Türk-İş, işçi tarafını temsilen 14 bin 25 TL’lik bir taban teklifi ortaya koymuştu.

Exit mobile version