MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı asgari ücrette zam için oran verdi

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2025 yılı için geçerli olacak asgari ücreti belirlemek amacıyla ilk toplantısını 10 Aralık'ta gerçekleştirecek. Toplantı öncesinde, MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı, asgari ücret artışıyla ilgili canlı yayında açıklamalarda bulundu ve zam oranına dair öngörülerini paylaştı.

asgari ucret habermeydan 1

MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı asgari ücrette zam için oran verdi.

İşçi tarafını Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), işveren tarafını ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil edecek. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2025’te geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere ilk toplantısını 10 Aralık’ta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda yapacak. Bu toplantıda enflasyon, geçim endeksleri gibi birçok veri dikkate alınarak asgari ücret belirlenecek. Yeni ücret, kıdem tazminatı tabanı, işsizlik ödeneği, askerlik ve doğum borçlanması gibi birçok önemli kalemi de etkileyecek.

MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı, Bloomberg HT’de katıldığı Varlık Yönetimi programında, asgari ücret artışına ilişkin düşüncelerini paylaştı. Asmalı, “Bana göre asgari ücrette yüzde 25’in üzerinde bir artış doğru değil” dedi ve ekledi: “Çalışanlar bizim baş tacımız, çok kıymetli. Ancak büyük mücadelelerle belirlenen enflasyon hedeflerine zarar getirecek bir artış önerisi doğru olmaz. Şu anda birçok şirket yüzde 25 bile artış yapamayacak durumda.” Asmalı, ayrıca asgari ücretin sadece asgari ücretli çalışanları değil, tüm çalışanları etkileyen bir gösterge olduğunu vurguladı ve bu tarz artışların popülizmden kaçınılarak daha dikkatli yapılması gerektiğini belirtti.

Mevcut Asgari Ücret ve Etkilediği Kalemler

2024 yılı için asgari ücret, brüt 20 bin 2 lira 50 kuruş, net ise 17 bin 2 lira 12 kuruş olarak belirlenmiş durumda. İşverene maliyeti ise bir işçi için 23 bin 502 lira 94 kuruş. Asgari ücretten yapılan artış, toplu iş sözleşmesi uygulanan iş yerlerindeki ücretlerin yanı sıra birçok kalemi de etkiliyor. Örneğin; işsizlik maaşı, kıdem tazminatı, GSS primleri, askerlik ve doğum borçlanması gibi kalemler asgari ücrete bağlı olarak değişiklik gösteriyor.

Asgari ücreti belirleme süreci, işçi, işveren ve hükümetten oluşan toplam 15 kişilik Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından yapılıyor. Komisyon, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından toplantıya çağrılıyor ve aralık ayında dört kez toplanarak yeni ücreti belirlemek için çalışmalara devam ediyor.

Exit mobile version