Milyonlarca sürücüyü ilgilendiren konu! Verilen ceza iptal edildi

Veteriner hekim Ercan Türkoğlu, kliniğinin bulunduğu cadde üzerinde fahri trafik müfettişi tarafından Kara Yolları Kanunu'nun 'Tek yönlü yolda ters yönde araç kullanılması ya da ters yönde araç park edilmesi halinde trafik cezası uygulanır' maddesini ihlal ettiği iddiasıyla uygulanan 4 bin liralık cezayı mahkemeye taşıdı.

ceza iptal edildi habermeydan

Sürücüye verilen ceza iptal edildi.

Türkoğlu, aldığı ceza tutanağının herhangi bir fotoğraf veya delil içermediğini ve daha önce aynı kişi tarafından benzer bahanelerle kendisi aleyhine düzenlenmiş ceza tutanakları olduğunu öne sürdü. Bu nedenle, söz konusu cezanın iptalini talep etti. 1’inci Sulh Ceza Hakimliği ise idari yaptırım kararı gerektiren ihlalin, bu ihlalin işlendiğini kanıtlayan tüm delillerle birlikte işlendiği yer ve zamanın açıklanmasının zorunlu olduğuna dikkat çekti. Hakimlik, aksi takdirde kamu otoriteleri tarafından tek taraflı olarak hazırlanan tutanakların ve alınan kararların hukuka uygunluk karinesinden yararlanamayacağını belirtti. Ayrıca, hakimlik kararında fahri trafik müfettişlerinin eylemi tespit ettikleri andan itibaren Türkçe gramer ve mantık kurallarına uygun olarak tutanak düzenlemeleri ve mümkünse elektronik cihazlarla kayıt yapmaları gerektiğine vurgu yaparak, itiraz konusu trafik cezasının hukuka aykırı düzenlendiğini belirledi ve idari para cezasının kaldırılmasına karar verdi.

1’nci Sulh Ceza Hakimliği, idari yaptırım kararı verilmesini gerektiren kabahat fiilinin, bu fiilin işlendiğini ispata yarayacak bütün deliller ile fiilin işlendiği yer ve zaman gösterilerek açıklanmasının zorunlu olduğuna dikkat çekti. Hakimlik, aksi halde kamu otoriteleri tarafından tek taraflı gıyaben veyahut vicahen tutulan tutanakların, alınan kararların hukuka uygunluk karinesinden yararlanabilmelerinin mümkün olmadığını belirtti. Hakimlik kararında, fahri trafik müfettişlerinin eylemden haberdar oldukları andan itibaren Türkçe gramer ve mantık kurallarına uygun olarak eylemi tutanak altına almaları ve imkanlar elverdiği ölçüde elektronik cihazlarla kayıt yapmaları gerektiğine işaret ederek, itiraza konu trafik idari yaptırım karar tutanağının hukuka aykırı düzenlendiğini belirtti ve idari para cezasının kaldırılmasına karar verdi.

Exit mobile version